Kim situacije ni olepševal. Foto: Reuters
Kim situacije ni olepševal. Foto: Reuters

Kim je na novinarski konferenci stanje primerjal z uničujočo lakoto iz 90. let, zaradi katere naj bi po ocenah umrlo več 100.000 Severnih Korejcev.

Zaradi pandemije covida-19 je Severna Koreja zaprla svoje meje, trgovanje s Kitajsko, ki izolirani državi predstavlja ključno partnerico in gospodarski vir preživetja, pa je obstalo. Za povrh pa so tu še ohramljajoče mednarodne sankcije, ki jih je Zahod uvedel proti Pjongjangu zaradi njegovega jedrskega programa.

Kim državne uradnike poziva k boju za ljudstvo. Foto: Reuters
Kim državne uradnike poziva k boju za ljudstvo. Foto: Reuters

V redkem priznanju težkega položaja je avtoritarni voditelj vladne predstavnike pozval, naj uprejo vse moči, da bi ljudstvu olajšali tegobe, vsaj malce, pri tem pa v spomin priklical severnokorejski boj za preživetje med lakoto v 90. letih, ko je padec Sovjetske zveze državo pustil brez ključne pomoči.

Celotno število Severnih Korejcev, ki so zaradi lakote umrli, ni znano, ocene pa se gibljejo v razponu od 240.000 do kar 3,5 milijona.

Govor še posebej mračen

Kot poroča BBC, sicer ni neobičajno za Kima, da govori o težavah in stiskah, a tokrat je bil njegov govor še posebej mračen in je izražal posebno zaskrbljenost.

Že pred dnevi je Kim opozoril, da državo čaka "neprecedenčno veliko izzivov" in da ji grozi "najslabša situacija do zdaj". Da so stiske Severnih Korejcev vse večje, se sicer opozarja že nekaj mesecev.

Zaradi pandemije je Severna Koreja meje zaprla že zelo zgodaj. Foto: AP
Zaradi pandemije je Severna Koreja meje zaprla že zelo zgodaj. Foto: AP

Lina Yoon, raziskovalka organizacije Human Rights Watch (HRW), je v nedavnem poročilu, v katerem se sklicuje na neimenovane vire v državi, zapisala, da iz Kitajske prihaja komaj kaj hrane v državo. "Beračev je ogromno, nekateri ljudje ob meji so umrli od lakote, mila, zobne paste ali baterij ni," je zapisala.

Tudi posebni poročevalec ZN-a za Severno Korejo Tomás Ojea Quintana je prejšnji mesec v poročilu opozoril, da "resna prehranska kriza" že zdaj povzroča podhranjenost in stradanje. "Imamo poročila o smrtnih primerih zaradi lakote kot tudi poročila o vse več otrocih in starejših, prisiljenih v beračenje, saj jih družine ne morejo več preživljati."

Ni jasno, ali v državo trenutno prihaja sploh kakšna pomoč. Severna Koreja je zavrnila ponudbe zunanje pomoči, državo so zapustili skoraj vsi diplomati in človekoljubni delavci, vključno z osebjem ZN-ovega programa za hrano (WFP).

Zaradi zaprtja meje s Kitajsko je Severni Koreji res uspelo ostati skoraj edina država brez žrtev zaradi covida-19, če gre verjeti uradnim navedbam, a trgovinska izmenjava med sosedama je lani upadla za 80 odstotkov, Severna Koreja pa je tako ostala tudi brez kitajskih nujnih potrebščin in zdravil.