Atambajev je bil znova aretiran. Foto: Reuters
Atambajev je bil znova aretiran. Foto: Reuters

Državni varnostni svet je sporočil, da so Atambajeva aretirali zaradi suma spodbujanja množičnih neredov. Trenutno preiskujejo še druge vpletene.

V Kirgiziji so po parlamentarnih volitvah, ki so jih zaznamovale nepravilnosti, ta teden izbruhnili protesti in nasilni izgredi med podporniki nasprotnih političnih sil. Čeprav so volitve razveljavili, so izbruhnili izgredi med podporniki nekdanjega predsednika Atambajeva in ta teden potrjenega premierja, nacionalista Sadirja Žaparova. Žaparov je položaj prevzel po odstopu njegovega predhodnika Kubatbeka Boronova.

V izgredih je bilo ranjenih več kot 1200 ljudi, najmanj en človek je umrl. V glavnem mestu Biškek veljajo policijska ura in stroge omejitve, ki jih uveljavlja vojska, ki nadzira, kdo lahko potuje iz mesta in v mesto. Predsednik države Suronbaj Žeenbekov, ki je po poročanju BBC-ja proruski, je v petek razglasil izredne razmere za glavno mesto Biškek.

Tako Žaparova kot Atambajeva so ta teden iz zapora osvobodili njuni podporniki. Žaparov je služil zaporno kazen zaradi obsodbe o ugrabitvi vladnega predstavnika leta 2013.

Žeenbekov je izrazil pripravljenost, da odstopi, ko bodo znova vzpostavili red v državi in bo oblikovana nova vlada.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah so dovolj glasov za vstop v parlament osvojile le štiri od 16 političnih strank, pri čemer imajo tri od teh štirih tesne povezave z Žeenbekovom. V parlament se ni prebila nobena od uveljavljenih opozicijskih strank. Izide volitev so sicer razveljavili.