Testiranje v Čingdau. Foto: EPA
Testiranje v Čingdau. Foto: EPA

Kitajska, ki ima okoli 1,4 milijarde prebivalcev, trdi, da je "premagala" virus. V mestu Vuhan, kjer je epidemija vzniknila, skorajda ni več sledov za okuženimi, trdijo oblasti, ki so uvedle dosleden in strog nadzor nad omejitvijo gibanja. Trenutno je v državi manj kot 300 aktivnih okužb, trdijo tamkajšnje oblasti.

V zadnjem dnevu so potrdili 19 novih okužb, vse naj bi bile vnesene, dan prej pa 13. Prav tako poročajo o 24 nesimptomatskih okužbah, dan prej o 33.

Pred enim tednom so sicer potrdili manjši izbruh v mestu Čingdao, kjer so v eni izmed bolnišnic potrdili 12 okužb, polovica je bila nesimptomatskih. Preventivno so testirali vseh devet milijonov prebivalcev mesta v kitajski pokrajini Šandong, tako množično testiranje so nazadnje izvedli maja, ko so v Vuhanu testirali vseh 11 milijonov prebivalcev.

V državi se je od pojava virusa decembra lani okužilo 85.000 ljudi, za več kot 4600 okuženih je bila koronavirusna bolezen usodna. Več kot 80.000 jih je ozdravelo.

Kitajska za zdaj dobiva bitko s covidom-19

Kitajska cepiva prejelo že 60.000 ljudi

V okviru štirih različnih kliničnih testiranj je kitajska poskusna cepiva proti covidu-19 v več državah prejelo približno 60.000 ljudi, je zatrdil visoki vladni predstavnik in zagotovil, da ni nihče izkusil neželenih stranskih učinkov.

Kitajska je ena od držav, ki so doslej v razvoju cepiva dosegle največji napredek. Pod okriljem podjetij Sinovac in Sinopharm poteka razvoj štirih cepiv, ki so glede na izjave predstavnikov vlade v klinični fazi testiranja. To je zadnja faza, preden lahko prosijo za dovoljenje za promet.

Kitajska farmacevtska velikana svoji cepivi proti covidu-19 testirata v Braziliji, Indoneziji in Turčiji. Na Kitajskem namreč dnevno potrdijo le še peščico primerov, zaradi česar pogoji ne ustrezajo izvedbi kliničnega testiranja v tretji fazi, opozarja predstavnik ministrstva za znanost in tehnologijo Tian Baoguo.

Sorodna novica Štrukelj: "Če bo na voljo le eno cepivo, ga ne bo dovolj za vse"

Nobeno cepivo na svetu še ni dobilo dovoljenja za proizvodnjo in distribucijo v velikem obsegu, vendar so kitajske oblasti že dovolile uporabo posameznih cepiv za posebne primere. Od julija so v državi cepili že več sto tisoč ljudi, ki so zaposleni na področjih, ki veljajo za nujna, denimo v zdravstvu.

V državi predvidevajo, da bodo do konca leta razvili zmogljivosti, s katerimi bi lahko na leto proizvedli 610 milijonov odmerkov različnih cepiv proti covidu-19, od leta 2021 dalje pa naj bi na leto proizvedli že več kot milijardo odmerkov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

  • Okužen vsak 45. prebivalec Argentine

Argentina je peta država, v kateri je število okuženih preseglo mejnik milijon okužb. V državi s 45 milijoni prebivalcev je okužen vsak 45. V zadnjem dnevu so potrdili skoraj 13.000 okužb in 451 umrlih. Po podatkih ministrstva za zdravje je stopnja umrljivosti za covidom-19 2,7-odstotna, do zdaj je umrlo več kot 26.000 obolelih.

V državi sicer izvajajo izredno malo testiranj. Med tistimi, ki se testirajo, pa jih je 60 odstotkov pozitivnih, kar je eden višjih odstotkov v svetovnem merilu. Argentina je že zaprla meje za turiste, notranji poleti so dovoljeni le za tiste, ki imajo vladno dovolilnico, da morajo potovati zaradi zdravstvenih razlogov, družine ali drugih razlogov.

Največ okuženih na svetu je v ZDA, Indiji, Braziliji in Rusiji.

Nov sveženj ukrepov proti pandemiji v ZDA: časa je le še 48 ur
  • ZDA: okužbe naraščajo v 34 državah od 50

Tako okužbe kot smrtni primeri se v zadnjem času znova širijo hitreje v ZDA, od koder poročajo o več kot 8,2 milijona okuženih in več kot 220.100 umrlih za koronavirusno boleznijo 19.

Sorodna novica Virus SARS-CoV-2 ostane na koži devet ur, z umivanjem ga odstranimo v 15 sekundah

Kar dva tedna zapored število okužb naraščalo v 34 od skupaj 50 zveznih držav ZDA, med drugim v Pensilvaniji, Ohiu, Michiganu in Severni Karolini, ki so ključne države za izid letošnjih predsedniških volitev. Po celotni državi so prejšnji teden poročali o 5,4 odstotka pozitivnih testov.

Med državami, ki znižujejo povprečje, pa je New York, kjer so v ponedeljek potrdili 998 okužb, kar je 1,13 odstotka vseh opravljenih testov. Umrlo je 14 ljudi, število hospitalizacij pa se je povečalo na 934.

Tako kot New York se je tudi Kalifornija odločila, da ne bo izvajala cepljenj proti koronavirusu, dokler novih cepiv, ki še niso na voljo, ne bodo potrdili neodvisni zdravstveni strokovnjaki države. Odločitev je posledica pomanjkanja zaupanja v predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki vseskozi obljublja, da bo cepivo pripravljeno pred volitvami 3. novembra. Podjetja, ki jih razvijajo, pojasnjujejo, da se to ne bo zgodilo.

  • Na Novi Zelandiji v samoosamitvi mornarji in ribiči

Z Nove Zelandije poročajo o 11 okuženih mornarjih iz različnih držav, ki so v samoosamitvi v hotelu v Christchurchu, čeprav so bili pred vkrcanjem na ladijski krov negativni. Pristojne oblasti preiskujejo še 14 primerov morebitnih okužb.

V omenjenem hotelu je v samoosamitvi skupno 440 ribičev iz Rusije in Ukrajine, poroča New Zealand Herald.