Državi sta se v zadnjem času zapletli v več sporov. Foto: AP
Državi sta se v zadnjem času zapletli v več sporov. Foto: AP

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da gre "za legitimen in nujen odgovor na nerazumna dejanja ZDA". "Trenutni odnosi med ZDA in Kitajsko nam niso všeč, za vse skupaj pa nosijo odgovornost izključno ZDA," so dodali. Washington se na potezo še ni odzval.

Ameriški konzulat v Čengduju v provinci Sečuan na jugozahodu Kitajske deluje od leta 1985, v njem pa trenutno dela okoli 200 ljudi. Po poročanju BBC-ja je konzulat strateško pomemben tudi zaradi bližine Tibeta.

Stavba kitajskega konzulata v Houstonu, ki jo mora osebje izprazniti do danes. Foto: Reuters
Stavba kitajskega konzulata v Houstonu, ki jo mora osebje izprazniti do danes. Foto: Reuters

"Zaščita ameriške intelektualne lastnine"

Spomnimo, na začetku tedna je Washington od Pekinga zahteval zaprtje konzulata v Houstonu. Ameriško zunanje ministrstvo je takrat pojasnilo, da je cilj zaprtja "zaščita ameriške intelektualne lastnine in zasebnosti". Pojasnili so še, da v skladu z dunajsko konvencijo gostujoča država ne sme posegati v notranje zadeve države gostiteljice.

Kitajske oblasti so ameriško zahtevo označile za "politično provokacijo" in ostro obsodile "nezaslišano in neupravičeno odločitev, ki bo sabotirala kitajsko-ameriške odnose". Po navedbah kitajskih medijev naj bi imeli diplomati samo 72 ur časa, da zapustijo ZDA. Ta rok se izteče danes.

"Misija današnjega časa"

Odnosi med Pekingom in Washingtonom so se v zadnjem letu močno poslabšali. Med drugim ZDA Kitajski pripisujejo odgovornost za pandemijo covida-19. Zaradi zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu so Američani proti Pekingu uvedli sankcije, spori se pojavljajo tudi zaradi trgovinskih odnosov in tehnoloških vprašanj.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v četrtek izjavil, da morajo ZDA in njeni zavezniki "uporabiti odločnejše in inovativnejše načine, s katerimi bi pritisnili na kitajsko komunistično stranko, da spremeni svoje delovanje". To nalogo je označil kar za "misijo današnjega časa".