Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v torek z vlakom prispel na Kitajsko, kjer se je sestal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. To je bil njegov četrti obisk na Kitajskem, pripravili pa so ga sredi dogovarjanj za nov vrh med Severno Korejo in ZDA. Foto: Reuters

Ši Džinping je po poročanju BBC-ja izrazil upanje, da se bosta voditelja srečala "na pol poti". Predsednik Ši je dodal, da je Kitajska, ki je glavna zaveznica in trgovinska partnerica Severne Koreje, pripravljena konstruktivno prispevati k ohranitvi miru in denuklearizaciji Korejskega polotoka, o čemer sta Kim in Trump razpravljala na prvem njunem srečanju junija lani v Singapurju.

Severnokorejski voditelj je takrat obljubil denuklearizacijo Korejskega polotoka, vendar so pozneje pogovori med obema državama o tem vprašanju zastali. Obe strani se sicer dogovarjata o naslednjem srečanju, za katerega je predsednik ZDA v nedeljo dejal, da bodo "lokacijo najverjetneje objavili v ne tako oddaljeni prihodnosti".

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un in predsednik ZDA Donald Trump sta se prvič srečala junija lani v Singapurju. Foto: Reuters

Mun Dže In: Strani morata biti pripravljeni na večje koncesije
Na Kimov obisk na Kitajskem se je odzval tudi južnokorejski predsednik Mun Dže In ter pozval ZDA in Severno Korejo, naj bosta pripravljeni na večje koncesije glede denuklearizacije Korejskega polotoka. Na novinarski konferenci v Seulu je Mun dejal, da mora Severna Koreja narediti "odločne korake k denuklearizaciji". "ZDA morajo storiti ustrezne ukrepe v podporo severnokorejskim prizadevanjem," je še dejal Mun in dodal, da obe strani vesta, kaj morata storiti.

Južnokorejski voditelj je še poudaril, da so odnosi med obema Korejama zaznamovani z nezaupanjem in sovraštvom.