Odnosi med Kitajsko in Kanado so se poslabšali leta 2018. Foto: EPA
Odnosi med Kitajsko in Kanado so se poslabšali leta 2018. Foto: EPA

Schellenberg je bil obsojen zaradi tihotapljenja mamil.

Kanadska vlada je obsodbo Spavorja označila za politično orkestrirano, premier Justin Trudeau pa jo je obsodil kot nepravično in nesprejemljivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spavor je bil leta 2018 aretiran skupaj z rojakom, nekdanjim diplomatom Michaelom Kovrigom, na podlagi obtožb o vohunjenju. V Ottawi so že tedaj dejali, da so obtožbe izmišljene in zgolj maščevanje, ker je Kanada takrat na podlagi ameriške tiralice prijela Meng Vandzou, glavno finančno direktorico kitajskega telekomunikacijskega giganta Huawei.

Odnosi med državama so se tedaj močno poslabšali. Druga drugo sta obtoževali, da zlorabljata sodstvo v politične namene in za politično obračunavanje.

Ena od postranskih žrtev tega dogajanja je bil tudi kanadski državljan Robert Lloyd Schellenberg, ki so ga zaradi tihotapljenja mamil najprej obsodili na 15 let zapora, nato pa so mu po zapletih zaradi aretacije Meng Vandzou kazen spremenili v smrtno. Višje sodišče je v torek to sodbo potrdilo, kar je v Kanadi prav tako naletelo na obsodbe, češ da je kazen preostra in pretirana.

Po mnenju kanadskih predstavnikov skuša Peking s temi obsodbami kanadskih državljanov vplivati na postopek proti Meng Vandzou, sicer hčerki ustanovitelja Huaweia Ren Dzengfeija.

Sodišče v Vancouvru je namreč prejšnji teden po treh letih pravnih bitk le začelo odločati o ameriški zahtevi za njeno izročitev. V ZDA je obtožena kršenja sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank o dejanskih poslih podjetja v Iranu.

Kitajsko tožilstvo je sicer poslovnežu Spavorju očitalo, da je fotografiral zadeve, ki jih ne bi smel. Kot dokazno gradivo so sodišču predstavili fotografije z letališč, kjer je med drugim fotografiral tudi vojaška letala. Sodba sicer še ni pravnomočna in se nanjo lahko pritoži, navaja AFP.

Njegova družina zatrjuje, da ni bil nikakršen vohun, ampak poslovnež, ki je želel zgraditi konstruktivne odnose med Kanado, Kitajsko in Severno Korejo. Organiziral je kulturne obiske v Pjongjang, kjer se je tudi sešel s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Bil je eden od posrednikov pri navezovanju stikov med Kimom in ameriškim nekdanjim košarkarskim zvezdnikom Dennisom Rodmanom.

Spavorja so skupaj s Kovrigom prijeli junija lani, marca letos pa so jima začeli soditi, ločeno in za zaprtimi vrati. Sodni proces proti Spavorju je po kanadskih navedbah trajal vsega tri ure, sodišče pa je danes objavilo sodbo. Kdaj naj bi objavili sodbo Kovrigu, pa še ni znano.

EU: Kitajske oblasti niso zagotovile poštenega sojenja

V EU-ju so v odzivu izpostavili, da kitajske oblasti Kanadčanu niso zagotovile poštenega sodnega postopka, saj da je bil zadržan decembra 2018, nato v pridržanju v težkih razmerah in uradno obtožen ogrožanja nacionalne varnosti šele junija 2020, sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, ni si mogel izbrati odvetnikov in močno so mu omejili dostop do konzularnih storitev.

EU je že večkrat pozval Kitajsko, naj spoštuje svoje mednarodne pravne obveznosti ter zagotovi postopkovno poštenost in pravico do sodnega varstva. Spavorju pravice do poštenega sojenja, tudi do javne obravnave, kar zagotavljata mednarodno humanitarno pravo in kitajsko kazensko postopkovno pravo, niso zagotovili, so sporočili v tiskovni službi visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella.