Primer Meng Vandžov je poslabšal odnose med Kanado in Kitajsko. Foto: Reuters
Primer Meng Vandžov je poslabšal odnose med Kanado in Kitajsko. Foto: Reuters

Kanadska vlada je v petek sklenila, da ima dovolj dokaznega materiala za predstavitev na sodišču za odločbo o izročitvi. Vlada ob tem poudarja, da ne gre za to, ali je Meng Vandžov, ki je finančna direktorica Huaweija in hčerka njegovega ustanovitelja Rena Džengfeija, česa kriva. Vlada je le ugotovila, da je zahteva ZDA za izročitev v skladu s predpisi in zakoni.

Direktorico so kanadske oblasti v skladu z nalogom ZDA aretirale na letališču v Vancouvru decembra lani in jo zaprle. Sodišče jo je izpustilo na prostost pod nadzorom in z omejitvijo gibanja. Primer je ohladil diplomatske odnose med Kitajsko in Kanado ter sprožil povračilne ukrepe Pekinga, ki je začel zapirati kanadske državljane.

ZDA zatrjujejo, da primer Meng Vandžov ni povezan s trgovinskimi pogajanji, ki potekajo med državama, vendar je predsednik Donald Trump nekajkrat namignil, da bi se dalo kaj urediti, če bodo pogajanja ugodna.

Odvetnik direktorice Huaweija David Martin je izrazil razočaranje nad odločitvijo vlade oziroma pravosodnega ministrstva Kanade in dejal, da so obtožbe ZDA povsem politične narave. Martin je v sporočilu za javnost omenil Trumpove namige, da bo posredoval, če bo to ugodno za trgovinski dogovor med državama.

Kitajska protestira

Kitajska je medtem sporočila, da je zaradi začetka postopka izročitve uradno protestirala pri kanadskih oblasteh. "Gre za hud politični incident," je v sporočilu za javnost opozoril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

Poudaril je, da je Kitajska zelo nezadovoljna in izročitvi Meng Vandžov ZDA odločno nasprotuje. Ob tem je zunanje ministrstvo pozvalo ZDA, naj umaknejo zaporni nalog za direktorico kitajskega tehnološkega velikana.