Melbourne, ovit v oblak dima. Foto: Reuters
Melbourne, ovit v oblak dima. Foto: Reuters

Avstralija se bojuje z enimi najhujših gozdnih požarov v zgodovini. Požari divjajo že od septembra in so do zdaj zahtevali 28 življenj, uničili so več kot 2.500 domov, skupno pa je po vsej državi pogorelo že za območje velikosti Bolgarije oziroma 11 milijonov hektarjev površin.

ZDA so danes znižale stopnjo opozorila svojim državljanom pred potovanji v Avstralijo, kar je avstralski premier Scott Morrison pozdravil in dejal, da je Avstralija "še kako odprta za poslovanje".

Nebo nad Melbournom pred požari in zdaj. Foto: Reuters
Nebo nad Melbournom pred požari in zdaj. Foto: Reuters

Oblasti namreč močno skrbi škoda, ki jo bodo požari zadali tako turizmu kot tudi gospodarstvu na splošno.

ZDA so prejšnji teden svoje državljane posvarile, naj bodo zaradi nevarnosti požarov dodatno pozorni pri svojih potovanjih v Avstralijo, s čimer se je država znašla na istem seznamu destinacij, kjer je treba biti pozoren, kot denimo Hongkong, ki ga že mesece pretresajo protesti.

State Department je zdaj opozorilo znižal za eno stopnjo, razen za območja, ki so najbolj na udaru požarov, kot sta zvezni državi Novi Južni Wales in jugovzhod Viktorije.

Na organizatorje OP-ja Avstralija letijo kritike, ker kljub dimu nadaljujejo tekmovanja. Foto: Reuters
Na organizatorje OP-ja Avstralija letijo kritike, ker kljub dimu nadaljujejo tekmovanja. Foto: Reuters

Za Avstralijo turizem predstavlja več kot tri odstotke BDP-ja, Američani pa so eni najštevilčnejših turistov.

Melbourne, prestolnica Viktorije, drugo največje avstralsko mesto in priljubljena turistična destinacija, je bil v torek ovit v oblak nevarnega dima, čeprav so nižje temperature omilile nevarnost požarov.

Kakovost zraka v mestu je čez noč padla na "najslabšo na svetu", potem ko so se zaradi hladnejšega vremena delci spustili nižje k tlom.

Sorodna novica Dalila Jakupović žrtev dima: "Nisem mogla niti hoditi."

Oblasti so zato prebivalcem svetovale, naj se ne zadržujejo zunaj, naj poskrbijo, da bodo hišni ljubljenčki v stanovanjih, in naj imajo okna zaprta.

Slovenska tenisačica predala dvoboj

V Melbournu potekajo tudi kvalifikacije za OP Avstralije in prva žrtev dima je bila prav slovenska teniška igralka Dalila Jakupović, ki je morala dvoboj proti Stefanie Vögele nazadnje zaradi kašlja in težav z dihanjem predati. Organizatorji so se znašli pod plazom kritik, ker so se odločili, da kljub nevarni kakovosti zraka še vseeno nadaljujejo obračune.

Gozdni požari so posegli že v vrsto elitnih športnih tekmovanj, ki potekajo čez tamkajšnje poletje, vključno z nogometom, ragbijem in kriketom, zaradi slabe kakovosti zraka pa se porajajo strahovi za zdravje teniških zvezdnikov tik pred začetkom prvega letošnjega grand slama.

Požari so bili usodni tudi za na milijone živali. Foto: Reuters
Požari so bili usodni tudi za na milijone živali. Foto: Reuters

Požari so tudi krivi za ekološko katastrofo, saj je v ognjenih zubljih poginilo na milijone avtohtonih živali, od koal do kengurujev.

Grožnja ostaja

Kljub hladnejšemu vremenu ta teden pa oblasti opozarjajo, da grožnje gozdnih požarov še zdaleč ni konec. Po Viktoriji in Novem Južnem Walesu divja še najmanj 145 požarov, gasilci pa upajo, da jim bo šla na roke vremenska napoved močnejšega deževja, ki se napoveduje od srede dalje.

Morrisonova konservativna vlada se spoprijema z vsesplošnimi kritikami, kako se je spopadla s požari in njenim odgovorom na podnebne spremembe. Podnebni znanstveniki so opozorili, da so avstralski požari zlovešči znanilci, kaj čaka tudi preostale države ob vse intenzivnejšem segrevanju planeta.

Nasa: Dim bo zaokrožil Zemljo

Nasa je sporočila, da bo dim od gozdnih požarov v Avstraliji kmalu zaokrožil Zemljo in pristal nazaj v Avstraliji. Dim s požarov na novega leta dan je sprva zaneslo nad Tihi ocean, prek Južne Amerike, do 8. januarja pa je bil oblak že prek polovice Zemljine oble. "Pričakujemo, da bo oblak dima najmanj enkrat zaokrožil okoli Zemlje," je sporočila Ameriška vesoljska agencija.

Zaradi dima imajo v Avstraliji težave tudi tenisači