Medicinsko osebje v novopostavljeni bolnišnici v Vuhanu. Med smrtnimi žrtvami je tudi najmanj sedem zdravstvenih delavcev.   Foto: EPA
Medicinsko osebje v novopostavljeni bolnišnici v Vuhanu. Med smrtnimi žrtvami je tudi najmanj sedem zdravstvenih delavcev. Foto: EPA

Direktor bolnišnice Vuhan Vučang je druga smrtna žrtev med medicinskimi delavci v zadnjem tednu, potem ko je po okužbi z novim koronavirusom umrl tudi direktor bolnišnice v mestu Edžov – prav tako v pokrajini Hubej, poroča The Guardian.

Sorodna novica Kitajska: Med smrtnimi žrtvami novega virusa tudi šest zdravstvenih delavcev

Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni (CCDC) je ob tem objavil obsežno študijo virusa, v kateri so vključili vse potrjene, osumljene in asimptomatske primere od 11. februarja naprej.

Ugotavljajo, da je več kot 80 odstotkov primerov okužb blagih, najbolj ogroženi pa so starejši in bolni. Med boleznimi, ki najbolj ogrožajo ljudi, okužene z novim koronavirusom, so srčno-žilne bolezni, sledijo ji sladkorna bolezen, kronična bolezen dihal in visok krvni tlak.

Med 11. februarjem in torkom so na Kitajskem skupno diagnosticirali 72.436 okužb. Za posledicami okužbe je umrlo 1.868 ljudi, kar pomeni, da je povprečna smrtnost virusa na Kitajskem 2,3-odstotna, pri starejših od 80 let pa 14-odstotna, poroča BBC.

WHO: Zunaj Hubeja virus prizadene zelo malo ljudi

Smrtnost virusa je daleč najvišja v pokrajini Hubej, 2,9-odstotna, zunaj Hubeja pa le 0,4-odstotna. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem poudarila, da je izbruh covida-19 "resen", vendar zunaj province Hubej prizadene "zelo majhnen delež ljudi", poroča Euronews.

WHO je posvaril pred stigmatizacijo in poudaril, da "v svetu ni velikih tveganj – potrebujemo pristop, ki nam omogoča, da še naprej delujemo kot družba, hkrati pa tveganja zmanjšujemo," je poudaril Michael Ryan iz organizacije. Smrtne žrtve je virus zunaj Kitajske terjal v Hongkongu, Franciji, Filipinih, Japonski in Tajvanu.

Vuhan: Iskanje okuženih po domovih

Sorodna novica Kitajska v manj kot 14 dneh zgradila dve bolnišnici. Kako ji je to uspelo?

V mestu Vuhan, žarišču izbruha, so kitajske oblasti še poostrile ukrepe za zajezitev bolezni. Državni mediji poročajo, da pristojne službe izvajajo preglede od vrat do vrat, s čimer želijo odkriti vse okužene.

Osumljeni okužbe bodo morali na obvezno testiranje, okuženi in ljudje, ki so bili v stiku z okuženimi, pa morajo v karantene, ki so jih vzpostavili v hotelih in študentskih domovih, poroča The Guardian. Za nakup sirupa proti kašlju ali sredstev za zbijanje vročine ljudje odslej potrebujejo osebno izkaznico. Kršitve in širjenje netočnih informacij bodo oblasti strogo kaznovale.

Prebivalci ogorčeni zaradi strogih ukrepov

Pripravljanje obrokov v bolnišnici osemmilijonskega mesta Fužov. Foto: Reuters
Pripravljanje obrokov v bolnišnici osemmilijonskega mesta Fužov. Foto: Reuters

Prebivalci Vuhana se na družbenih omrežjih pritožujejo nad ostrimi ukrepi. "Sploh ne smemo zapustiti domov, izgubili smo temeljne človekove pravice. Varnostniki so kot zaporniški pazniki, izkoriščajo moč, ki jo imajo. Po ustavi nam pripada osebna svoboda," je eden izmed prebivalcev zapisal na družbenem omrežju Weibo.

Mestne oblasti so namreč ljudem prepovedale izhode iz domovanj – le po en član gospodinjstva lahko na vsake tri dni opravi nakupe osnovnih dobrin, mesto je prepovedano zapustiti, prepovedana je tudi uporaba osebnih vozil, tovarne so zaprte. Novi vodja komunistične partije v Vuhanu Vang Džonglin je izdal nov odlok, v katerem je napovedal, da bodo strožje inšpekcije izvajali tudi ob uporabi umetne inteligence.

Širjenje virusa v Vuhanu pripisujejo temu, da naj bi oblasti sprva izbruh skušale prikriti. Prejšnji teden so v povezavi s tem odstavili dva izmed vodilnih ljudi v mestni upravi Vuhana. Prebivalci Kitajske ob tem še zmeraj izražajo jezo in žalost ob novici o smrti zdravnika Lija Venlianga, ki je umrl po okužbi z novim koronavirusom, potem ko je že decembra na svojem blogu opozarjal pred novo boleznijo.