Papeža so na Tajskem navdušeno sprejeli. Foto: Reuters
Papeža so na Tajskem navdušeno sprejeli. Foto: Reuters

Papež bo v obeh državah nadaljeval prizadevanja za krepitev medverskega dialoga, na Japonskem, kjer bo obiskal tudi Hirošimo in Nagasaki, pa bo odločno pozval k svetu brez jedrskega orožja.

Argentinski papež je apostolsko potovanje, ki bo trajalo do 26. novembra, začel na Tajskem. Pred odhodom iz Vatikana je pohvalil to večetnično državo, ki si je po njegovih besedah prizadevala za promocijo složnosti in mirnega sožitja ne le med lastnim prebivalstvom, temveč tudi širše v jugovzhodni Aziji. V videoposlanci, namenjeni Tajcem, je 82-letni papež tudi izrazil upanje, da bo okrepil vezi prijateljstva z budisti. Prav zato bo v četrtek v Bangkoku v tamkajšnjem budističnem templju obiskal vrhovnega tajskega patriarha Somdeja Phra Maha Munivona.

V četrtek se bo v Bangkoku srečal tudi s predstavniki vlade in civilne družbe, zasebno pa bo obiskal kralja Maho Vadžiralongkorna oziroma Ramo X. Zvečer bo na bangkoškem nacionalnem stadionu daroval mašo. Med obiskom na Tajskem ima Frančišek med drugim na programu tudi srečanje z mladimi in obisk bolnišnice.

Obisk Nagasakija in Hirošime

V soboto bo papež iz Tajske odpotoval na Japonsko, kjer je pred dolgimi leti želel delovati kot misijonar. V deželi vzhajajočega sonca bo v nedeljo obiskal tudi prizorišči uničujočih napadov z atomsko bombo med drugo svetovno vojno.

V Nagasakiju, kjer je atomska bomba 9. avgusta 1945 vzela najmanj 74.000 življenj, bo sveti oče podal sporočilo o jedrskem orožju, v katerem se bo predvidoma odločno zavzel za njegovo prepoved. Po maši, ki jo bo daroval na košarkarskem stadionu v Nagasakiju, pa bo odletel še v Hirošimo, prvo tarčo napada z atomsko bombo, kjer je 6. avgusta umrlo najmanj 140.000 ljudi, in tam gostil srečanje za mir. Papež bo "podal tako odločen poziv, kot je le mogoče, v prid skupnim ukrepom za popolno uničenje jedrskega orožja", je na sedežu Združenih narodov v New Yorku septembra napovedal drugi človek Vatikana, kardinal Pietro Parolin.

Na Tajskem bo ostal do sobote. Foto: Reuters
Na Tajskem bo ostal do sobote. Foto: Reuters

Sam Frančišek pa je za japonsko televizijo septembra izjavil, da je uporaba jedrske energije za bojevanje vojn nemoralna. Že v preteklosti je sveti oče tudi večkrat kritiziral države, ki kujejo dobiček z orožjem, prav tako pa je že izrazil bojazen pred atomsko vojno.

Japonsko je leta 1981 obiskal tudi papež Janez Pavel II., ki je tedaj ob spominskem znamenju v Hirošimi opozoril, da je vojna delo človeka.

Papež se bo srečal tudi z japonskim cesarjem Naruhitom in predstavniki vlade, v katedrali v Tokiu pa bo v ponedeljek daroval mašo. Sešel se bo tudi z mladimi. Zadnji dan obiska pa bo namenjen srečanjem s katoliškimi duhovniki, ki delujejo na tokijski univerzi Sophia, izhaja iz programa, objavljenega na spletni strani Svetega sedeža.

Tretjič v Aziji

Poglavar 1,3 milijarde katoličanov se tokrat v Aziji ne bo mudil prvič. Od izvolitve pred šestimi leti jo je obiskal že dvakrat, leta 2014 je bil na Filipinih in v Šrilanki, leta 2017 pa v Mjanmaru in Bangladešu.

Papež na Tajskem