Kult je pridobil uradni status verske organizacije na Japonskem leta 1989. Foto: Reuters
Kult je pridobil uradni status verske organizacije na Japonskem leta 1989. Foto: Reuters
Šoko Asahara
Vodja kulta Šoko Asahara se je razglasil obenem za Kristusa in prvega "razsvetljenega" po Budi. Foto: Reuters
Na Japonskem usmrtili člane kulta

V najhujšem terorističnem napadu na Japonskem je bilo ubitih 13 ljudi, več tisoč jih je potrebovalo zdravniško pomoč. Pripadniki kulta so želeli s tem dejanjem preprečiti načrtovano racijo japonske policije na sedežu sekte ob vznožju japonske svete gore Fudži.

Usmrtitev je potekala z obešanjem v zaporu v Tokiu. Ministrica za pravosodje Joko Kamikava je na novinarski konferenci povedala, da je usmrtitve odredila po zelo temeljitem premisleku. "Menim, da je neizogibno, da izvajamo smrtno kazen za resne, ostudne zločine," je dejala.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihide Suga je dejal, da je policija sprejela vse ukrepe, da bi preprečila morebitno maščevanje članov kulta zaradi usmrtitve.

Asahara, čigar pravo ime je Čizuo Macumoto, in 12 članov kulta je bilo obsojenih na smrt zaradi niza zločinov, v katerih je bilo ubitih 27 ljudi, med drugim 13 v napadu na tokijski podzemni železnici. Skupina je bila obtožena še enega napada s sarinom, ki so ga izvedli leta 1994. Takrat je umrlo osem ljudi, 600 jih je bilo ranjenih.

Po poročanju japonskih medijev so bili poleg Asahare usmrčeni še Tomomiču Niimi, Jošihiro Inoue, Tomomasa Nakagava, Kijohide Hajakava, Masami Cučija in Seiiči Endo. Šest članov sekte še čaka na izvršitev smrtne kazni.

Kult zmes elementov različnih ver
Kult Aum Šinrikjo, kar pomeni Vrhovna resnica, je nastal v osemdesetih letih 20. stoletja kot duhovna skupina, ki je prepletala hindujska in budistična prepričanja, pozneje pa je vključila še apokaliptične krščanske prerokbe, poroča BBC.

Vodja Šoko Asahara se je razglasil obenem za Kristusa in prvega "razsvetljenega" po Budi. Kult je pridobil uradni status verske organizacije na Japonskem leta 1989, pridobil pa je številne sledilce. Na vrhuncu priljubljenosti je Asahari sledilo več deset tisoč ljudi po vsem svetu. Skupina se je postopoma spreminjala v paranoični kult, obseden s koncem sveta.

Na Japonskem usmrtili člane kulta