Kult Aum Šinrikjo, ki združuje elemente budizma, krščanstva, hinduizma in nauke Nostradamusa, je Šoko Asahara ustanovil leta 1984. Foto: EPA
Kult Aum Šinrikjo, ki združuje elemente budizma, krščanstva, hinduizma in nauke Nostradamusa, je Šoko Asahara ustanovil leta 1984. Foto: EPA
Hirata (sključen na sredini) na poti v pripor. Foto: Reuters
Fotografije treh najbolj iskanih iz kulta na tokijski podzemni železnici. Foto: EPA

Predstavnik tokijske policije je povedal, da je Makoto Hirata, pripadnik kulta Aum Šinrikjo, z drugimi pripadniki leta 1995 skoval načrt ugrabitve in umora takrat 68-letnega notarja Kijošija Karije, brata pripadnice kulta, ki je želela iz skupine izstopiti.
46-letni Hirata, ki je bil na begu od poletja 1995, se je predal na policijski postaji japonske prestolnice, češ da si želi "pustiti preteklost za sabo".

Aum Šinkrikjo je najbolj znan po napadu na tokijsko podzemno železnico leta 1995, ko je zaradi zastrupitve z živčnim plinom sarin umrlo 13 ljudi, 6.000 pa jih je bilo poškodovanih. To je bilo najsmrtonosnejše domače teroristično dejanje na Japonskem. Kult je v pričakovanju apokaliptičnega spopada z vlado zbral cel arzenal kemičnega, biološkega in konvencionalnejšega orožja.

Notarja ubili, truplo pa zažgali
Hirata in drugi pripadniki kulta so Karija ugrabili na neki ulici v Tokiu in ga držali v ujetništvu v svoji močno zastraženi komuni ob vznožju gore Fudži. Karija naj bi z anestetiki pripravili do tega, da se je razgovoril o svoji sestri, ki je pobegnila iz skupine potem, ko so jo prisilili, da jim podari svojo zemljo.
Karija je umrl zaradi prevelikega odmerka mamil, pripadniki kulta pa naj bi njegovo truplo zažgali v sežigalni peči, pepel pa odvrgli v bližnje jezero.

Hirata je policiji povedal, da je Karija zgolj odpeljal do posesti kulta, druge obtožbe pa zanikal. Sumijo ga tudi streljanja na takratnega vodjo japonske policije, a odmeven primer so lani zaradi zakona o zastaranju zaprli. Hirata je bil eden izmed zadnjih treh iskanih pripadnikov kulta - druga dva sta še na begu.
Vrhovni poveljnik čaka na smrt
Zaradi plinskega napada in več 10 drugih zločinov so obsodili že skoraj 200 pripadnikov kulta, katerega ustanovitelj, Šoko Asahara, s pravim imenom Čizuo Macumoto, čaka na usmrtitev. Na smrt je obsojenih še 12 drugih pripadnikov, a za zdaj kazni še niso izvršili pri nobenem.

Hiratova aretacija bi lahko pomagala razrešiti preiskavo. "Kot član žrtvine družine bi samo rad izvedel resnico," pravi Karijev sin Minoru. "Upam, da bo nova priča pripomogla k novim razkritjem."
Kult, zdaj preimenovan v Aleph (in pod nadzorom policije), je nekoč štel 10.000 članov na Japonskem in še 30.000 v Rusiji.