Japonski premier se je poklonil žrtvam napada s sarinom. Foto: Reuters
Japonski premier se je poklonil žrtvam napada s sarinom. Foto: Reuters

"Rad bi izrekel sožalje žrtvam. Storili bomo vse, da se kaj takega nikoli več ne zgodi," je Abe povedal na postaji Kasumigaseki, ki je bila središče napada, in kjer so se z minuto molka spomnili žrtev napada. Po njegovih besedah je posledice napada mogoče čutiti še danes, saj številni še vedno trpijo za dolgotrajnimi učinki sarina.

Zastrupilo se je več kot 6.000 ljudi
20. marca 1995 so člani japonske sekte Vrhovne resnice Aum vstopili v več vlakov tokijske podzemne železnice in z dežniki prebodli plastične vrečke, v katerih je bil smrtonosni plin. S tem dejanjem so želeli preprečiti načrtovano racijo japonske policije na sedežu sekte ob vznožju japonske svete gore Fudži.

V napadu je umrlo 13 ljudi, med njimi tudi dva zaposlena na železnici, zastrupilo pa se jih je najmanj 6.000. Zaradi napada je bilo na smrt obsojenih 13 nekdanjih članov sekte, tudi nekdanji vodja sekte Šoko Asahara. Vsi še vedno čakajo na izvršitev kazni.

Sekta Aum obljubljala boljše življenje in razsvetlitev
Asahara je sekto Aum ustanovil leta 1984, svojim privržencem pa je obljubljal boljše življenje in razsvetlitev. Leta 1995 je imela sekta več kot 15.000 članov, po aretaciji Asahare maja 1995 pa se je preimenovala v Aleph. Po podatkih japonske obveščevalne službe za javno varnost iz novembra lani preostalima dvema ločinama kulta pripada okoli 1.650 ljudi, njihovo delovanje pa nadzorujejo japonske oblasti.

Sarin je smrtonosen živčni plin, ki so ga nacisti v taboriščih uporabljali že med drugo svetovno vojno. Je brez barve in vonja. Kemično orožje sarin so leta 1938 v Nemčiji odkrili štirje znanstveniki, po katerih je plin tudi dobil ime.