Tržnica Šinfadi je zaprta, mestne oblasti pa so odredile karanteno za 11 četrti v pekinškem okrožju Fengtai. Foto: Reuters
Tržnica Šinfadi je zaprta, mestne oblasti pa so odredile karanteno za 11 četrti v pekinškem okrožju Fengtai. Foto: Reuters

To je najvišje število novookuženih po 13. aprilu. V zadnjih 24 urah so potrdili 38 domačih primerov okužb, 36 pa v Pekingu, kjer so prvi primer okužbe potrdili v četrtek, ko sta okužena moška obiskala tržnico Šinfadi v pekinškem okrožju Fengtai.

Direktor tržnice je sporočil, da so virus odkrili na deskah za obdelavo lososa. Večje trgovske verige so v petek lososa umaknile iz prodaje, nekatere restavracije v mestu pa ga niso stregle. Tržnico so zaprli že v soboto, jo razkužili in izvedli množično testiranje vseh, ki so bili tam od 30. maja. Za zdaj so izvedli 517 testiranj, od četrtka je bilo 45 pozitivnih. Prav tako so vzeli okoli 2000 vzorcev z območja same tržnice. Kitajske oblasti ne vedo, kako se je virus na tržnici razširil.

Peking ima zmogljivost za izvajanje več kot 90.000 testov dnevno.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na območje poslali vojaško policijo

"V skladu z načelom, da je varnost množice na prvem mestu, smo se odločili za zajezitvene ukrepe na tržnici Šinfadi in okoliških soseskah," je sporočil vodja okrožja Ču Junvej in dodal, da so na območju zavladale "vojni podobne izredne razmere". Na območje je vkorakalo več sto vojaških policistov, lokalni transport in šole so zaprti. Prepovedali so tudi vse večje športne dogodke.

V Pekingu se pripravljajo na morebitni drugi val okužb. Novi koronavirus je izbruhnil decembra lani v Vuhanu v kitajski provinci Hubej in se razširil po vsem svetu. Medtem ko je Kitajska kot prva država na svetu zajezila širjenje okužb, se je virus razširil po vsem svetu.

Za covidom-19 na Kitajskem umrlo več kot 4600 okuženih

Najhuje je v ZDA, kjer je z novim koronavirusom okuženih več kot dva milijona ljudi, po podatkih Univerze Johns Hopkins je na Kitajskem okuženih več kot 84.000 ljudi, a skoraj dva meseca niso imeli novookuženih. Zaradi covida-19 je do zdaj na Kitajskem umrlo 4638 okuženih, po vsem svetu več kot 430.000 tisoč, največ v ZDA – več kot 115.000.

Kitajska: Največ novih okužb v dveh mesecih