Medicinske sestre pred eno izmed večjih bolnišnic v Vuhanu med prisego. Foto: EPA
Medicinske sestre pred eno izmed večjih bolnišnic v Vuhanu med prisego. Foto: EPA

Ameriški raziskovalci tezo o avgustovskem izbruhu gradijo na podlagi satelitskih posnetkov povečanega števila avtomobilov pred petimi bolnišnicami v Vuhanu v obdobju od poznega avgusta lani pa do decembra.

Vzporedno s povečanim avtomobilskim prometom se je na kitajskih spletnih iskalnikih, kot je Baidu, povečalo tudi iskanje informacij za simptome "kašlja" in "diareje", navaja BBC.

67-odstotno povečanje avtomobilov pred bolnišnico
Raziskovalci so pregledali posnetke komercialnih satelitov avtomobilskega prometa pred petimi največjimi bolnišnicami v Vuhanu. Primerjali so podatke za pozno poletje in jesen v letih 2018 in 2019. Tako so pred eno največjih bolnišnic v mestu Vuhan Tianjou Hospital oktobra 2018 prešteli 171 parkiranih avtomobilov, oktobra 2019 pa 285, kar pomeni 67-odstotno povečanje.

Prizor z železniške postaje v Vuhanu, kjer naj bi bila epidemija pod nadzorom. Fotografija je iz sredine maja. Foto: Reuters
Prizor z železniške postaje v Vuhanu, kjer naj bi bila epidemija pod nadzorom. Fotografija je iz sredine maja. Foto: Reuters

Vodja raziskave: Nekaj se je v Vuhanu očitno dogajalo
"Še veliko raziskav bo potrebnih, da se odkrije, kako in kdaj se je virus razširil med populacijo, a nekaj se je zagotovo v tem obdobju dogajalo v Vuhanu,"
pravi vodja raziskave John Brownstein. Raziskava sicer še ni bila recenzirana. Paul Digard, virolog z Univerze v Edinburgu, je dejal, da so ugotovitve zanimive in da imajo določeno vrednost, a da ne pojasnjujejo vzroka "povečanega prometa", kar je sicer v raziskavi tudi opozorjeno.

Kitajska: Absurdne ugotovitve na podlagi satelitskih posnetkov
Kitajsko zunanje ministrstvo je v prvem odzivu zavrnilo ugotovitve raziskave. "Mislim, da je absurdno in smešno, da prideš do takšnih ugotovitev na podlagi površnih satelitskih posnetkov prometa," je povedal uradni govorec ministrstva Hua Čunjing.

Peking o "nenavadni" pljučnici WHO-ju poročal 31. decembra
Kitajska, ki jo velik del mednarodne skupnosti obtožuje, da je predolgo prikrivala vse razsežnosti pandemije novega koronavirusa, je Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) o nenavadni pljučnici poročala 31. decembra lani. Devet dni pozneje je Kitajska sporočila, da je odkrila novi koronavirus, ki je bil pozneje poimenovan Sars-CoV-2. Vuhan in druga kitajska mesta so razglasili karanteno 23. januarja letos. WHO pa je virus oziroma bolezen covid-19 razglasil za grožnjo zdravju na svetovni ravni 30. januarja.