V mestu Casalpusterlengo prebivalce opozarjajo, naj zaradi izbruha virusa preventivno ne zapuščajo domov. Foto: Reuters
V mestu Casalpusterlengo prebivalce opozarjajo, naj zaradi izbruha virusa preventivno ne zapuščajo domov. Foto: Reuters

V deželi Benečija (ital. Veneto) so skupno potrdili 12 okužb, v Lombardiji 39. V Benečiji so več primerov odkrili v mestecu Vo blizu Padove. Sklepajo, da bi virus lahko tja prišel prek kitajskih poslovnežev, ki delajo na tem območju.

Potem ko je v bolnišnici na območju Padove v petek umrl 78-letni moški, so oblasti potrdile smrt ženske v kraju Codogno. Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da je umrla 70-letnica, ki so jo našli mrtvo na njenem domu, testi pa so pokazali, da je okužena. Ni še jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen.

78-letni moški, ki je v petek umrl v bolnišnici na območju Padove, je bil v bolnišnici deset dni zaradi nepovezane bolezni, je povedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.

Italijana sta sicer prva Evropejca, ki sta umrla zaradi novega koronavirusa, ki je po svetu, predvsem na Kitajskem, po zadnjih podatkih zahteval 2345 življenj, okuženih pa je 77.000 ljudi.

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so jih potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12.

Odpoved prireditev na severu Italije

Zaradi nevarnosti okužbe so oblasti odpovedale mnoge prireditve na severu Italije. Foto: Reuters
Zaradi nevarnosti okužbe so oblasti odpovedale mnoge prireditve na severu Italije. Foto: Reuters

V desetih mestih na severu Italije so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Za ukrep so se odločili, potem ko so v Lombardiji v enem dnevu potrdili deset novih primerov okužb.

Vse nove okužbe v petek so posredno ali neposredno izvirale od 38-letnega moškega iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je na začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske. V bolnišnici v kraju Codogno, kjer je od srede na intenzivnem oddelku, je okuženih tudi pet zdravnikov in medicinskih sester ter nekaj bolnikov. Več sto ljudi, ki so bili v stiku z njim, je v karanteni in jih oblasti testirajo, več kot 50.000 prebivalcem na območju so svetovali, naj ostanejo doma.

Izredne razmere v Furlaniji – Julijski krajini

V italijanski deželi Furlanija – Julijska krajina (FJK), ki meji na Slovenijo, so popoldne razglasili izredne razmere. Za to se odločili zaradi bližine Benečije, kjer so potrdili 12 okužb, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poroča televizija Telefriuli. Ukrep bo veljal do 31. julija, je pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi.

V Italiji več kot 50 okužb z novim koronavirusom

Na Kitajskem manj novih okužb, v Južni Koreji več

V celinskem delu Kitajske je z omenjenimi novimi primeri skupno število potrjenih okužb doseglo 76.288, umrlo je 2345 ljudi. Novo število okužb je veliko manjše kot v petek, ko so pristojne oblasti poročale o 889 novih primerih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

O porastu števila okužb medtem poročajo iz Južne Koreje, kjer so se z novimi 229 primeri več kot podvojile na 433. Potrdili so tudi drugo smrtno žrtev. Največ okužb so zaznali v mestu Daegu in njegovi okolici, a so primeri tudi v Seulu in na otoku Jeju. Vlada je mesti Daegu in Cheongdo razglasila za območji posebne skrbi. Med okuženimi je največ pripadnikov ene od južnokorejskih cerkva v mestu Daegu, ki jo označujejo za kult. Po uradnih podatkih je okuženih skoraj 200 njenih članov, več tisoč jih je v karanteni.

Hrvaškega potnika z ladje Diamond Princess, ki se je vrnil v domovino, so iz preventivnih razlogov namestili v karanteno v zagrebški kliniki za nalezljive bolezni. Počuti se dobro, simptomov okužbe z novim koronavirusom pa pri njem niso ugotovili. V karanteni bo ostal najmanj prihodnjih 14 dni.


Hrvaški državljan se je v domovino vrnil danes zjutraj s posebnim evakuacijskim letalom, na katerim sta bila tudi slovenska državljana. Iz Berlina so poleteli v Maribor, nato pa so ga v spremstvu medicinskega osebja prepeljali v omenjeno bolnišnico.


Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so zatrdili, da zdravstvene službe ne bodo ničesar prepustile naključju in bodo še naprej izvajale vse mogoče preventivne ukrepe za zaščito državljank in državljanov pred grožnjo virusa.

Pomembno povečanje okužb so ugotovili v bolnišnici v mestu Cheongdo, 95, predvsem pri bolnikih z duševnimi boleznimi.

Med novookuženimi je tudi zaposleni v tovarni Samsung Electronics v mestu Gumi, 200 kilometrov južno od Seula. Tehnološki gigant je zato tovarno do ponedeljka zaprl, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi na Japonskem so potrdili osem novih okužb, skupno jih je 755. Število vključuje tudi več kot 630 okužb na ladji za križarjenje Diamond Princess, s katere po več kot dvotedenski karanteni nadaljujejo izkrcavanje potnikov. Zaradi virusa so na Japonskem do zdaj umrli trije ljudje.

Primeri okužbe so zunaj Kitajske sicer razmeroma redki in jih je večinoma mogoče povezati s Kitajsko, kjer je novi koronavirus konec lanskega leta tudi izbruhnil. Zunaj Kitajske so v 26 državah potrdili 1200 primerov okužb, umrlo pa je osem ljudi.

Iran: Potrjena peta smrtna žrtev

V Iranu so medtem potrdili peto smrtno žrtev novega koronavirusa, število okužb pa je naraslo na 28, so sporočili z ministrstva za zdravje. Obstaja bojazen, da je število še višje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Iranu so prva dva primera okužbe potrdili v sredo v mestu Kom. Isti dan so tudi potrdili, da sta umrla okužena starejša moška, ki predtem nista bila v tujini, niti nista imela stikov s kitajskimi turisti. Tretja smrtna žrtev novega koronavirusa je bil zdravnik v severni provinci Gilan, ki je zdravil okužene bolnike. Tudi četrta žrtev je bil moški, o peti pa še ni podatkov.

Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da je nova smrtna žrtev med 10 novimi primeri okužb, ki so jih zaznali. Osem okuženih je v bolnišnici v Komu, dva v Teheranu.

Na Kitajskem je po uradnih podatkih do zdaj zaradi novega koronavirusa umrlo 2345 ljudi. Foto: EPA
Na Kitajskem je po uradnih podatkih do zdaj zaradi novega koronavirusa umrlo 2345 ljudi. Foto: EPA

WHO zaskrbljen

Po hitrem širjenju in smrtih v Južni Koreji in Iranu, kjer je umrlo pet ljudi, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek izrazila zaskrbljenost zaradi primerov okužb z novim koronavirusom zunaj Kitajske, ki nimajo nobenih povezav z njo.

V WHO-ju so zaskrbljeni zaradi števila primerov, ki so "brez jasne epidemiološke povezave, kot je potovanje na Kitajsko v preteklosti ali stik z okuženim človekom", je pojasnil direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je opozoril, da se zmanjšujejo možnosti za zajezitev širjenja koronavirusa, mednarodno skupnost pa je pozval, naj okrepi prizadevanja v tej smeri.

Je inkubacijska doba precej daljša od 14 dni?

V kitajski provinci Hubej se je z novim virusom okužil 70-letni moški, a je pokazal simptome šele 27 dni pozneje, kar pomeni, da bi bila lahko inkubacijska doba precej daljša od 14 dni, kolikor naj bi trajala po dozdajšnjih ocenah. Daljša inkubacijska doba bi lahko otežila napore za zajezitev izbruha virusa.

ZDA svarijo pred križarjenjem po Aziji

Namestnik pomočnika državnega sekretarja ZDA za konzularne zadeve Ian Brownlee je v petek ameriške državljane posvaril pred potovanji s turističnimi križarkami po Aziji, saj naj bi pot s tovrstnimi ladjami povečala nevarnost okužb s koronavirusom, prihodnje evakuacije ameriških potnikov s takih ladij pa niso zagotovljene.

Število okuženih državljanov ZDA je medtem od petka naraslo na 34, od tega jih je 21 okuženih prišlo iz tujine. Na začetku tedna so s turistične križarke Diamond Princess, zasidrane pred Japonsko, evakuirali in prepeljali v ZDA več kot 300 ljudi. Iz Kitajske, kjer se je virus prvič pojavil decembra, so do zdaj prav tako v ZDA pripeljali več državljanov in jih dali v karanteno.

Od evakuiranih Američanov z ladje Diamond Princess jih je 18 okuženih z virusom in so v izolaciji v Nebraski, Kaliforniji in Teksasu. Evakuacija je sprožila tudi kritike, saj je vlada potnike z ladje prepeljala z letali, na katerih so bili tudi drugi potniki, kljub nasprotovanju Centra za nadzor nad boleznimi (CDC).

V Italiji umrl drugi človek zaradi novega koronavirusanovir