Jingluck Šinavatra napoveduje reševanje gospodarskega stanja na Tajskem. Foto: EPA
Jingluck Šinavatra napoveduje reševanje gospodarskega stanja na Tajskem. Foto: EPA

Na novinarski konferenci v Bangkoku je dejal, da kot dober voditelj prevzema odgovornost za poraz, zato se umika z vrha stranke.
Demokratska stranka je na volitvah dobila 159 sedežev v 500-članskem tajskem parlamentu, medtem ko je dozdajšnja opozicija, ki podpira nekdanjega premierja Thaksina Šinavatro, po dokončnih podatkih volilne komisije dobila absolutno večino 265 sedežev.

Premierski položaj bo zasedla Vedžadživova nasprotnica Jingluck Šinavatra, 44-letna vodja opozicije stranke Puea Thai in mlajša sestra leta 2006 z vojaškim udarom strmoglavljenega premierja Thaksina Šinavatre. Jingluck Šinavatra bo tako postala prva ženska na mestu predsednika tajske vlade.
Kdo bo vlekel niti?
Thaksin Šinavatra je ena najbolj polarizirajočih političnih osebnosti na Tajskem. Dve leti po vojaškem udaru je zapustil državo, potem ko je bil obsojen zaradi konflikta interesov.
Kritike Jingluck Šinavatra skrbi, da bo prihodnja premierka preprosto izpolnjevala bratove ukaze - kar ona zanika. Njen brat se je ob zmagi oglasil iz izgnanstva v Dubaju: "Res se želim vrniti, a bom počakal na pravi trenutek in pravo situacijo."

Stranka Pheu Thai ostaja trdno za Thaksinom in si želi, da bi se vrnil na Tajsko, a "Rumene srajce", skupina, ki se je povezala prav z namenom strmoglavljenja Thaksina, pravijo, da bodo storile vse, kar je v njihovi moči, da mu vrnitev preprečijo, še poroča CNN.