Dogodek, ki se ga je udeležil iraški premier Mustafa Al Kazimi, je zaznamoval sedmo obletnico ustanovitve Sil za mobilizacijo ljudstva (PMF) za boj proti Islamski državi.

Prizor s parade. Foto: Twitter/Reuters
Prizor s parade. Foto: Twitter/Reuters

"Spoštujem vaše žrtve in žrtve iraških oboroženih sil v boju proti Islamski državi," je dejal Al Kazimi.

Iranske frakcije, ki imajo v PMF-ju največ moči, so od poraza Islamske države leta 2017 razširile svoj vojaški, politični in gospodarski vpliv ter napadle oporišča, v katerih je bilo 2500 preostalih ameriških vojakov v Iraku.

PMF so ustanovili leta 2014, potem ko je najvišji iraški šiitski klerik Ali Alsistani vse sposobne Iračane pozval, naj se bojujejo proti Islamski državi, ki je zasedla tretjino Iraka.

Zaveznike imajo tako v parlamentu kot tudi v vladi, poleg tega pa imajo tudi nadzor nad nekaterimi državnimi organi, vključno z varnostnimi institucijami.

Smrti več protestnikov

Predstavniki teh frakcij so sicer obtoženi, da so ubili več protestnikov, ki so konec leta 2019 na ulicah zahtevali, naj se iraška vladajoča elita odstrani z oblasti. Skupine sicer vpletenost v umore aktivistov zanikajo.

Prikaz vojaške moči

Začasni premier Al Kazimi, ki je naklonjen ZDA, je skušal najmočnejše frakcije, ki jih podpira Iran, zajeziti, vendar pri tem zaradi njihove vojaške moči in političnega vpliva ni bil uspešen.

V soboto je Al Kazimi ob spremstvu vojaških poveljnikov opazoval, kako je na stotine oklepnikov vozilo mimo zastave pokojnega vojaškega poveljnika PMF-ja Abuja Mahdija Al Muhandisa, poveljnika, ki ga podpira Iran in je bil lani ubit v ameriškem napadu z brezpilotnimi letali.

Parada, ki je bila prikaz vojaške moči, je potekala v bazi blizu meje z Iranom, ki so jo nekoč zasedale ameriške čete.