Severna Koreja kljub sankcijam nadaljuje razvoj jedrskega orožja. Foto: Reuters
Severna Koreja kljub sankcijam nadaljuje razvoj jedrskega orožja. Foto: Reuters

Več držav domneva, da je Pjongjang verjetno razvil manjše jedrsko orožje, ki ga je mogoče namestiti v konice balističnih raket, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V poročilu skupine strokovnjakov tudi piše, da Severna Koreja nadaljuje svoj jedrski program, vključno s proizvodnjo visoko obogatenega urana ter gradnjo poskusnega lahkovodnega reaktorja.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je pred dnevi poudaril, da v jedrskem arzenalu svoje države vidi zagotovilo za varnost svoje države.

"Po zaslugi našega zanesljivega in učinkovitega jedrskega orožja za samoobrambo v naši državi ni več besed, kot je vojna," je dejal konec julija po poročanju severnokorejskih državnih medijev. Dodal je, da bosta varnost in prihodnost države vedno zagotovljeni.

Varnostni svet Združenih narodov je uvedel stroge sankcije proti Severni Koreji zaradi preizkušanja raketne tehnologije, da bi tako preprečili razvoj raket, ki bi lahko nosile jedrske konice.

Kljub sankcijam je Kim v novoletnem nagovoru napovedal, da bo svet že kmalu videl novo strateško orožje v arzenalu Severne Koreje. Pogovori o jedrski razorožitvi te države med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom so lani zastali.

Napredek jedrskega programa Severne Koreje