Kim Džong Un je sklical izredno zasedanje politbiroja in praktično zaprl mesto Kaesong. Foto: Reuters
Kim Džong Un je sklical izredno zasedanje politbiroja in praktično zaprl mesto Kaesong. Foto: Reuters

Severna Koreja bi se tako lahko pridružila 210 državam, ki so od decembra leta 2019, ko se je virus SARS-CoV-2 pojavil v kitajskem mestu Vuhan, poročale o vsaj eni okužbi.

Voditelj Kim Džong Un je v obmejnem mestu Kaesong razglasil izredne razmere in mesto popolnoma zaprl. Moški, za katerega sumijo, da je okužen, se je ta mesec po triletnem bivanju v Južni Koreji vrnil v državo, potem ko je nezakonito prečkal sicer močno zastraženo mejo. Opazil naj bi vse simptome, značilne za covid-19.

"Zlovešči virus"

Kim je poleg tega sklical izredno zasedanje politbiroja, in sicer s pojasnilom, da gre za "kritične razmere, saj naj bi zlovešči virus vstopil v državo". Državna televizija KCNA ni navedla, ali so moškega že testirali, poročali so le, da je opravil nekaj pregledov. Oblasti so mu odredile karanteno, iščejo tudi vse, ki so bili v zadnjem času z njim v stiku.

Kaesong. Foto: Reuters
Kaesong. Foto: Reuters

Poznavalci napovedujejo, da je v primeru okužbe zelo verjetno, da bo Pjongjang zaprosil za mednarodno humanitarno pomoč. "Stanje v državi je tako katastrofalno, da ne morejo dokončati niti gradnje splošne bolnišnice v prestolnici. Če gre res za uvožen primer okužbe iz južne sosede – ali pa to le trdijo, bi Pjongjang to lahko izkoristil, da brez zadržkov sprejme pomoč Južne Koreje," je dejal Cho Han-bum s Korejskega instituta za narodno združitev v Seulu.

Kako je moškemu uspelo prečkati mejo?

Severnokorejska televizija ni pojasnila, kako je moškemu uspelo prečkati močno varovano mejo. Pojasnili so le, da incident preiskujejo in da bo vojaška enota, odgovorna zanj, "strogo kaznovana". Južnokorejske oblasti pa preiskujejo še, ali so navedbe Pjongjanga resnične in je moški dejansko ta mesec prečkal mejo. V Južni Koreji so sicer v soboto potrdili 113 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni, kar je največ po 31. marcu, ko so potrdili 125 novih okužb. Med novimi okužbami je 86 uvoženih iz tujine.

Pjongjang je že pred časom dobil ogromno pošiljko testov za novi koronavirus od Rusije in drugih držav, uvedel je tudi še strožje ukrepe na meji. Več tisoč ljudi je bilo preventivno v karanteni, a v zadnjem času so ukrepe nekoliko zrahljali.

V Avstraliji je središče okužbe Melbourne. Foto: Reuters
V Avstraliji je središče okužbe Melbourne. Foto: Reuters
  • V Avstraliji največ žrtev doslej v enem dnevu

V Avstraliji je v soboto zaradi koronavirusa umrlo deset ljudi, kar je največ doslej od začetka pandemije. Zaznali so tudi več kot 450 novih okužb, večino v zvezni državi Viktorija. Smrtne žrtve so bile stare od 40 do 80 let, več jih je bilo stanovalcev domov za starejše.

V Avstraliji se je doslej okužilo 14.000 ljudi, kar je manj kot v številnih primerljivih državah. A v drugem valu se koronavirus nezadržno širi predvsem na območju Melbourna – in to kljub karanteni, ki je za širše območje mesta v veljavi že dva tedna. V mestu so obvezne maske, zvezna država Viktorija pa je praktično odrezana od preostanka Avstralije. Meje nadzorujeta policija in vojska, ki opravljata tudi nadzor nad ljudmi, ki jim je odrejena samoizolacija.

Večino novih okužb v soboto, 459, so ugotovili prav v tej zvezni državi, medtem ko jih je bilo drugje po Avstraliji dvanajst.

  • Izrael državljanom namenja 1,6 milijarde evrov

Izraelska vlada je medtem sprejela program pomoči prebivalcem v vrednosti 1,6 milijarde evrov. Skoraj vsak državljan bo prejel enkratno pomoč v višini 190 evrov, starši poleg tega še 40 evrov za vsakega otroka. Upravičenci do socialne pomoči bodo prejeli višji znesek.

Ukrep mora potrditi še parlament. Iz programa pomoči pa bodo izvzeti tisti, ki imajo letni dohodek, višji od 160.000 evrov.

Kritiki ukrep vlade premierja Benjamina Netanajahuja označujejo za populističen, češ da želi njim pomiriti protestnike, ki nasprotujejo njegovi politiki v času krize zaradi koronavirusa.

Netanjahu po drugi strani pravi, da je cilj ukrepa znova zagnati gospodarstvo. Vlada je sicer že pred tem pripravila milijardo evrov vreden paket pomoči gospodarstvu.

Kriza je Izrael zelo prizadela, brezposelnost se je dvignila na 20 odstotkov. Narašča tudi število okuženih. Doslej se je okužilo 61.000 ljudi, 464 jih je umrlo.