Nemška ministrica in vodja tajvanskega nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo. Foto: Reuters
Nemška ministrica in vodja tajvanskega nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo. Foto: Reuters

"V veliko veselje in čast mi je, da sem prva ministrica, ki vodi strokovni vladni resor in je po 26 letih obiskala Tajvan," je v Tajpeju dejala Stark-Watzinger. V zadnjih mesecih je sicer Tajvan že obiskalo več nemških parlamentarnih delegacij.

Med obiskom je ministrica s tajvanskim nacionalnim svetom za znanost in tehnologijo podpisala sporazum o tehnološkem sodelovanju. "Ta dogovor pomeni krepitev sodelovanja na podlagi demokratičnih vrednot, preglednosti, odprtosti, vzajemnosti in znanstvene svobode," je dodala.

Združevanje tajvanskih čipov z nemško napredno industrijo

Cung-Cong Vu, vodja tajvanskega sveta, je pojasnil, da sporazum zajema skupne raziskave na več področjih, vključno s polprevodniki in umetno inteligenco, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden največjih proizvajalcev čipov na svetu naj bi se zanimal za odprtje tovarne v Nemčiji. Foto: EPA
Eden največjih proizvajalcev čipov na svetu naj bi se zanimal za odprtje tovarne v Nemčiji. Foto: EPA

"Obisk kaže, da Nemčija vidi Tajvan kot dragocenega partnerja. Če bomo združili tajvanske zmogljivosti za proizvodnjo čipov z nemškimi aplikacijami v nekaterih naprednih industrijah, kot sta biomedicina in avtomobilska industrija, potem bo to sodelovanje v naslednjih 10, 20 ali celo 30 letih koristno za obe strani," je dejal.

TSMC v pogovorih za gradnjo tovarne polprevodnikov v Nemčiji

Po poročanju lokalnih medijev se tajvanski tehnološki velikan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) trenutno pogaja o gradnji svoje prve evropske tovarne v Nemčiji. TSMC sicer proizvede skoraj 50 odstotkov svetovne zaloge vseh čipov, manjših od 10 nanometrov. Avtomobilska in druge industrije povsod po svetu imajo v zadnjih letih velike težave s pomanjkanjem polprevodnikov.

Kitajska obsodila "zlonamerni" nemški obisk

Kitajska je kot vedno obsodila obisk tuje delegacije v Tajvanu, ki ga dojema kot del svojega ozemlja. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je sporočil, da Peking ostro nasprotuje "zlonamernemu obisku" nemške ministrice.

Ob tem je Berlin pozval, naj "spoštuje načelo ene Kitajske, nemudoma preneha sodelovati s separatističnimi silami na Tajvanu, naj jim nemudoma preneha pošiljati napačne signale in naj nemudoma preneha izkoriščati Tajvan za vmešavanje v kitajske notranje zadeve". "Naredili bomo vse, kar je treba, da odločno branimo suverenost in ozemeljsko celovitost Kitajske," je še dodal.