Vodja ameriške delegacije Ro Khaana in tajvanska predsednica Caj Ingven. Foto: Reuters
Vodja ameriške delegacije Ro Khaana in tajvanska predsednica Caj Ingven. Foto: Reuters

"Tajvan in ZDA še naprej krepita vojaške izmenjave in v prihodnje bo Tajvan še aktivneje sodeloval z ZDA in drugimi demokratičnimi partnerji pri spopadanju s svetovnimi izzivi, kot so avtoritarni ekspanzionizem in podnebne spremembe," je Caj Ingven dejala po srečanju z ameriško delegacijo, podrobnosti pa ni navedla.

Ameriško delegacijo vodi član predstavniškega doma Ro Khaana iz Kalifornije, ki v predstavniškem odboru vodi posebni odbor za Kitajsko. "Sem smo prišli, da okrepimo gospodarske odnose. Kot predstavnik Silicijeve doline sem še posebej cenil srečanje z dr. Morrisom Changom," je dejal Khanna.

Morris Chang je ustanovitelj družbe Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, največjega pogodbenega proizvajalca čipov na svetu. Tajvan velja za velesilo na področju proizvodnje polprevodnikov.

"Še naprej gradimo gospodarsko partnerstvo na področju tehnologije in seveda tudi partnerstvo na področju vojske in obrambe," je dodal Khanna.

Skrivnostni obisk predstavnika obrambnega ministrstva

Obisk ameriške delegacije se je sicer zgodil po obisku namestnika pomočnika ameriškega obrambnega ministra za Kitajsko, Michaela Chasea, ki je prejšnji teden po navedbah virov obiskal Tajvan. O obisku ni znanega skoraj ničesar, niti ni jasno, ali je Chase še v Tajvanu.

ZDA sicer nimajo uradnih diplomatskih vezi s Tajvanom, ki ga Kitajska uvršča pod svoje ozemlje. Kljub temu so ZDA največji mednarodni podpornik Tajvana. Vojaških oporišč na otoku sicer nimajo več, vendar Tajpeju še vedno dobavljajo orožje, nudijo pa tudi finančno pomoč.

Baloni še poslabšali odnose

Kitajska, ki Tajvan obravnava za del svojega ozemlja, nasprotuje uradnim diplomatskim stikom drugih držav s Tajvanom in se je na številna potovanja politikov – predvsem ameriških in evropskih – na otok v zadnjem času odzvala z ostrimi kritikami.

Avgusta so po obisku takratne predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi izvedli obsežne vojaške vaje nad Tajvansko ožino. Napetosti med ZDA in Kitajsko so se v zadnjih tednih zaradi kitajskih balonov nad ameriškim nebom še povečale.