Pokopali so tudi zadnje žrtve petkovega napada. Foto: Reuters
Pokopali so tudi zadnje žrtve petkovega napada. Foto: Reuters

Med zbranimi je bila tudi novozelandska premierka Jacinda Ardern, pokrita z žalno ruto: "Nova Zelandija žaluje z vami. Vsi smo eno," je dejala svojcem. Na žalni slovesnosti so pokopali tudi zadnje žrtve napada. Poleg 50 ubitih v napadu je bilo tudi več ranjenih.

Na pokopališču v Linwoodu nedaleč od ene od napadenih mošej so danes pokopali posmrtne ostanke 26 žrtev napadov, med njimi triletnega dečka, ki je najmlajša žrtev.

Napadeni mošeji Al Nur in Linwood sta danes odprti za molitev, ki so jo prenašali po vsej državi. Žrtev napadov se je po vsej Novi Zelandiji spomnilo več deset tisoč ljudi, nekateri so pred mošejami spletli človeške verige, spet drugi so tiho molili v šolah, gostinskih lokalih in podjetjih.

 Novozelandska premierka Jacinda Ardern je bila na žalni slovesnosti pokrita s črno ruto. Foto: Reuters
Novozelandska premierka Jacinda Ardern je bila na žalni slovesnosti pokrita s črno ruto. Foto: Reuters

Novozelandske oblasti so muslimanom v državi zagotovile, da so kljub napadoma varni. "Še posebej si prizadevamo, da bi se skupnosti muslimanov na Novi Zelandiji počutile varno," je na izrednem zasedanju Organizacije islamske konference v turškem Istanbulu poudaril novozelandski zunanji minister Winston Peters.

Brenton Tarrant, avstralski državljan, ki je živel na Novi Zelandiji, je pred tednom dni napadel dve mošeji v Christchurchu, kar je prenašal v živo prek Facebooka, in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke.

Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump.