V sredo  so potekali pogrebi žrtev napada, ki se bodo nadaljevali tudi danes, v petek pa bodo pripravili množičen pogreb za več žrtev. Foto: Reuters
V sredo so potekali pogrebi žrtev napada, ki se bodo nadaljevali tudi danes, v petek pa bodo pripravili množičen pogreb za več žrtev. Foto: Reuters

"Naša zgodovina se je 15. marca spremenila za vedno in naša zakonodaja se bo tudi," je dejala premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern. Nova Zelandija bo najpozneje do 11. aprila prepovedala vse polavtomatsko orožje, kot je bilo uporabljeno v napadu 15. marca.

Nova Zelandija ima manj kot pet milijonov prebivalcev in okoli 1,5 milijona kosov orožja, od tega 13.500 polavtomatskih pušk vojaškega sloga, ki se lahko predelajo v avtomatske, med drugim bodo prepovedani tudi sestavni deli za orožje, s katerimi je mogoče predelati polavtomatske puške v avtomatske, in nabojniki velike zmogljivosti.

Ardernova je napovedala, da bodo po prepovedi uvedli program odkupovanja orožja, podobno kot je to storila Avstralija po pokolu leta 1996 v Port Arthurju, kjer je bilo ubitih 35 ljudi.

Zakon bo dovoljeval določene izjeme za kmete, ki se spopadajo s škodljivci in divjimi živalmi. "Trdno verjamem, da bo večina zakonitih lastnikov orožja razumela, da so ti ukrepi v nacionalnem interesu, in bodo sprejeli spremembe," je dejala premierka.

Petkovo streljanje je močno prizadelo Novo Zelandijo, ki izraža solidarnost z napadeno muslimansko skupnostjo. Foto: Reuters
Petkovo streljanje je močno prizadelo Novo Zelandijo, ki izraža solidarnost z napadeno muslimansko skupnostjo. Foto: Reuters

Napadalec za zdaj obtožen enega umora

Napadalec iz Christchurcha leta 2016 pristal v Sloveniji

Glavni osumljenec za napad v Christchurchu na Novi Zelandiji Brenton Tarrant je bil po podatkih Generalne policijske uprave (GPU) sredi aprila 2016 na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika, kamor je priletel iz Carigrada.

Glavni osumljenec petkovega napada dveh mošej Brenton Tarrant, ki se je označil kot pripadnik bele nadrase, naj bi napade izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. 28-letnika so za zdaj obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili.

V strelskem napadu, ki ga je snemal in prenašal v živo na Facebooku, je pobil 50 ljudi, tudi otroke. V bolnišnicah je še vedno 29 ranjenih, od tega osem v intenzivni negi. Tarrant je pred streljanjem objavil 74 strani dolg manifest, v katerem je izrazil sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je predsednik ZDA Donald Trump.

Napadeni mošeji Al Nur in Linwood bosta v petek odprti za molitev, in premierka je napovedala, da bodo petkov muslimanski poziv k molitvi prenašali po vsej državi. Žrtev se bodo spomnili z dvema minutama molka. Medtem pa mošeje po vsej Novi Zelandiji pred morebitnimi novimi napadi varujejo okrepljene policijske sile.

Nova Zelandija spreminja zakonodajo