Foto: EPA
Foto: EPA

Nočna zabava enega od prebivalcev Pekinga je prejšnji teden povzročila vnovičen preplah pri ponovnem odprtju mesta. Posameznik, ki se 14 dni ni testiral, je namreč v dneh pred pojavom vročine in po njem obiskal več nočnih barov in lokalov v okrožju Čaojang.

Posledično se je odtlej okužilo najmanj 183 ljudi v 15 okrožjih, mestne oblasti pa so v nedeljo sporočile, da se nove okužbe še vedno pojavljajo. Kitajska je sicer danes potrdila 143 novih okužb po vsej državi, od tega 51 v Pekingu.

Oblasti so odpovedale vse športne dogodke in opustile načrt, po katerem naj bi se večina otrok danes vrnila v šolo. V okrožju Čaojang so mestne oblasti spet zaprle lokale, številni bari, ki so v mestu ostali odprti, pa so omejili število kapacitet.

Do krepitve ukrepov prihaja malo za tem, ko so v Pekingu po petih tednih znova začeli opuščati stroge omejitve javnega življenja, uvedene z namenom zajezitve največjega izbruha novega koronavirusa od začetka pandemije.

Kitajska je zavzela strategijo ničelne tolerance do covida-19, zaradi česar so v večjih mestih v preteklih mesecih, v nasprotju s trenutnimi trendi v svetu, uvedli stroga zaprtja javnega življenja, prebivalci pa so bili podvrženi množičnim testiranjem.

WHO spremlja različico omikrona BA.5

Po svetu se medtem širi različica omikrona BA.5, glede katere je Svetovna zdravstvena organizacija izrazila zaskrbljenost. Ta različica predstavlja 10 odstotkov trenutnih okužb, dvakrat več kot prejšnji teden.

Na Portugalskem sicer bolj nalezljiva različica BA.5 povzroča 80 odstotkov vseh novih okužb. Protitelesa jo tudi težje odkrijejo. Tako kot pri drugih različicah omikrona pa so okužbe milejše v primerjavi z okužbami z drugimi različicami, kot je delta, poroča nemški portal Deutsche Welle.