Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko so tudi v kitajski prestolnici v zadnjih dneh potrdili več okužb, so mestne oblasti zdaj ukazale prebivalcem 12 osrednjih okrožij, kjer živi okoli tri četrtine od skupno 22 milijonov prebivalcev, da se testirajo. Vse čakajo trije krogi testiranja s PCR-testi.

Že v ponedeljek se je testiranje začelo v največjem okrožju Čaojang. V enajstih drugih okrožjih se je testiranje začelo danes. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so ljudje čakali v dolgih vrstah, testirali pa so jih zdravstveni delavci v popolni zaščitni opremi.

Med Pekinžani se je ob tem razširila panika, da je naslednji korak zaprtje mesta, kar je sprožilo množičen naval na trgovine, saj si skušajo ljudje priskrbeti čim večje zaloge hrane in drugih potrebščin.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predstavnik zdravstvenih oblasti v Pekingu je sicer v ponedeljek še zatrdil, da je širjenje novega koronavirusa za zdaj še pod nadzorom. V Pekingu so v ponedeljek poročali o 33 potrjenih okužbah, medtem ko so jih v Šanghaju potrdili kar 16.000.

Pekinške oblasti so sicer delodajalce že pozvale, naj ljudem dovolijo delo od doma, zaprle vrsto stanovanjskih sosesk ter pred prvomajskimi prazniki prepovedale lokalni množičen turizem. Prebivalce so obenem pozvali, naj med prazniki ne zapuščajo mesta.

V Šanghaju nezadovoljstvo nad dolgim zaprtjem

Šanghaj, največje kitajsko mesto s 25 milijoni prebivalcev, je v bolj ali manj popolnem zaprtju že več tednov. Kljub temu se širjenje različice omikron ni ustavilo. Število smrtnih žrtev covida-19 narašča, danes poročajo o 52 novih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med prebivalci se ob tem širi nezadovoljstvo nad strogim zaprtjem, na družbenih omrežjih poročajo o pomanjkanju hrane.

Množično testiranje v Pekingu