Delavci ograjujejo sosesko v Pekingu, v kateri so potrdili okužbe z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Delavci ograjujejo sosesko v Pekingu, v kateri so potrdili okužbe z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Kitajska se skuša zajeziti nov izbruh okužb koronavirusa. Nacionalna zdravstvena komisija je danes v Pekingu potrdila 51 okužb, od katerih je bilo pet brez simptomov.

Pekinški uradniki so sporočili, da bo zaprtje šol, restavracij, telovadnic in zabavnih prizorišč – pa tudi nekaterih podjetij in stanovanjskih zgradb – trajalo tudi po praznikih. Časovnega okvirja niso navedli.

Številni turistični kraji so ta teden zaradi prvomajskih praznikov poostrili omejitve. Obiskovalci zdaj za obisk javnih ustanov in trgovin potrebujejo dokazilo o nedavnem negativnem PCR-testu.

Mestni upravljavec podzemne železnice v Pekingu je danes napovedal zaprtje približno 40 postaj ali 12 odstotkov železniškega omrežja, od katerih je večina v zaprtih območjih. "Vhodi in izhodi postaj bodo zaprti, prestopanje znotraj postaj pa bo še vedno mogoče," so zapisali v obvestilu. Hkrati so ukinili tudi 158 linij avtobusnega prevoza.

V gosto naseljenem pekinškem okrožju Čaojang se je medtem v torek začel nov krog množičnega testiranja.

Pekinžani v strahu pred zaprtjem po vzoru Šanghaja

Prebivalci Pekinga so sicer že začeli kopičiti zaloge osnovnih potrebščin, saj jih skrbi, da bi jim lahko oblasti po vzoru Šanghaja nenadoma ukazale, naj ostanejo doma.

Dostava sadja in zelenjave. Foto: Reuters
Dostava sadja in zelenjave. Foto: Reuters

Tudi oblasti v Šanghaju poročajo o težavah pri zagotavljanju sveže zelenjave in drugih osnovnih potrebščin ljudem, ki so zaprti, bolniki pa so poročali o težavah pri dostopu do zdravstvene oskrbe, ki ni povezana s koronavirusom. Oblasti danes poročajo o skoraj 5000 dnevnih okužbah.

Karantene tudi v mestu Džengdžov

Ukrepe so sprejeli tudi v mestu Džengdžov v osrednjem delu Kitajske z desetimi milijoni prebivalcev. Prebivalcem v središču mesta so odredili strogo karanteno, pri čemer morajo ostati v stanovanjskih naseljih ali doma.

Kitajske oblasti z množičnim testiranjem, karantenami in policijsko uro sledijo strategiji ničelne tolerance do covida-19, a je strategija zaradi bolj nalezljive virusne različice omikron na preizkušnji.