Vse več Afganistancev je lačnih. Foto: EPA
Vse več Afganistancev je lačnih. Foto: EPA

Afganistanci se spopadajo z nezanesljivo preskrbo s hrano in krizo zaradi podhranjenosti, ki ji ni para, je v izjavi povedal namestnik posebnega odposlanca ZN-a za humanitarne zadeve Ramiz Alakbarov. Družine izpuščajo obroke in se zadolžujejo. Dodal je, da v Afganistanu kar 95 odstotkov prebivalstva nima dovolj hrane, pri čemer se ta odstotek v gospodinjstvih, ki jih vodijo ženske, poveča na skoraj 100 odstotkov.

Prehranska varnost v Afganistanu se je od avgusta lani, ko so oblast prevzeli talibani, močno poslabšala, medtem ko so se plače več kot dvema tretjinama delavcev dramatično znižale, je danes pokazala raziskava Svetovne banke.

Okoli 70 odstotkov anketiranih gospodinjstev ne more zadovoljiti svojih osnovnih potreb po hrani in drugih osnovnih dobrinah, kar je dvakrat več kot v prejšnji raziskavi, opravljeni maja 2021. Prav tako sta se "znatno" zmanjšali kakovost in količina zaužite hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rezultati kažejo, da afganistansko prebivalstvo sicer še vedno lahko najde delo in dostopa do nekaterih ključnih javnih storitev, vendar so razmere precej krhke," piše v poročilu, ki temelji na podatkih, zbranih po telefonu med oktobrom in decembrom 2021 v skoraj 5000 afganistanskih gospodinjstvih.

Številni ljudje v Afganistanu že dolgo živijo v revščini, vendar je po padcu mednarodno podprte vlade in lanski vrnitvi talibanov na oblast več deset tisoč ljudi izgubilo glavne vire dohodka.