Ardernova je na slovesnosti nosila tradicionalno maorsko ogrinjalo. Foto: Reuters
Ardernova je na slovesnosti nosila tradicionalno maorsko ogrinjalo. Foto: Reuters

Žalne slovesnosti, ki jo je neposredno prenašala televizija, predvajali pa so jo na javnih prireditvah po vsej državi, so se poleg predsednice vlade Jacinde Ardern ter muslimanskih voditeljev in preživelih v napadih udeležili predstavniki 59 držav, med njimi avstralski premier Scott Morrison.

"Nismo odporni proti virusom sovraštva in strahu. Nikoli nismo bili," je zbranim dejala Ardernova in dodala: "Toda lahko smo narod, ki odkrije zdravilo. Svet je obtičal v začaranem krogu ekstremizma, ki se napaja v ekstremizmu, odgovor pa je v naši človečnosti."

Ardernova je črno pokrivalo, ki ga je v znak spoštovanja do muslimanskih žrtev napada nosila po napadu na mošeji, tokrat zamenjala za maorsko ogrinjalo, tudi slovesnost se je začela s tradicionalnim maorskim pozdravom dobrodošlice, karango.

Dogodka v Hagley Marku v Christchurchu se je udeležilo več kot 20.000 ljudi. Foto: Reuters
Dogodka v Hagley Marku v Christchurchu se je udeležilo več kot 20.000 ljudi. Foto: Reuters

Napadalec verjel v belsko nadraso

Desničarski skrajnež iz Avstralije je 15. marca napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump. V bolnišnici se še vedno zdravi 22 ljudi.

Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. 28-letnika so obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili. Novozelandska vlada je napovedala prepoved polavtomatskega orožja in polavtomatskih pušk vojaškega sloga, ki jih je mogoče preprosto predelati v avtomatske puške. To orožje je uporabljal napadalec.