Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nadzorne točke so v skladu z dogovorom leta 2018 umaknili, a jih namerava Severna Koreja vnovič vzpostaviti. Pjongjang bo tako po napovedih na turističnem območju okrog gore Kumgang in kompleksa Kaesong namestil enote na ravni polka. To naj bi bila zaščita pred morebitnimi akcijami Južne Koreje, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še objavila KCNA. Ob tem so v Pjongjangu zavrnili ponudbo Seula, da na pogovore pošlje posebnega odposlanca.

Obe omenjeni območji sta bili del projekta za zbliževanje Korej. Južnokorejski turisti so lahko obiskovali slikovito goro Kumgang do leta 2008, ko je severnokorejski vojak ustrelil žensko, ki je zašla z dovoljene poti. V kompleksu Kaesong, kjer je bil do torka tudi severnokorejski urad za zveze, pa so južnokorejska podjetja zaposlovala severnokorejske delavce, Pjongjangu pa bogato plačevala za delovno silo.

Južnokorejski minister za združitev ponudil odstop

Južnokorejsko ministrstvo za združitev se je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA že odzvalo na severnokorejske načrte o vojaški prisotnosti na demilitariziranem območju. "Če bo Sever dejansko to storil, bo zagotovo plačal ceno za to," je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap sporočil vodja operacij južnokorejskega generalštaba Džeon Dong Džin.

Južnokorejski minister za združitev Kim Jeon Čul je danes ponudil svoj odstop, poroča BBC. Kot je dejal, prevzema odgovornost za poslabšanje odnosov med Korejama. Za ministra je bil nekdanji vodja Korejskega inštituta za združitev naroda imenovan aprila lani.
Njegova odločitev je bila sprejeta dan po tem, ko je Pjongjang razstrelil stavbo svojega urada za zveze z Južno Korejo. Kot so poročali severnokorejski mediji, so se za razstrelitev odločili, ker da je Seul kršil dogovor iz leta 2018.

Sorodna novica Sestra Kim Džong Una Južni Koreji grozi s povračilnimi ukrepi

Modra hiša svari

Iz južnokorejske predsedniške Modre hiše so sporočili, da so nedavne kritike Pjongjanga proti južnokorejskemu predsedniku Mun Džae Inu nesmiselne in da takšnega nerazumnega obnašanja severne sosede ne bodo več sprejemali. Kot je povedal tiskovni predstavnik Jun Do Han, so bile kritike sestre severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Jo Džong zelo nesramno in nepotrebno dejanje, ki je močno zamajalo zgrajeno zaupanje med državama.

Odnosi med državama so se zaostrili, potem ko so aktivisti iz Južne Koreje konec maja v samo enem dnevu poslali približno pol milijona sporočil na letakih s kritikami na račun severnokorejskega voditelja Kim Džong Una glede kršitev človekovih pravic in njegovih jedrskih ambicij. Severna Koreja je zaradi tega ostro kritizirala Južno Korejo. Letake v Severno Korejo običajno pošiljajo prebežniki, ki so se zatekli v Južno Korejo. Največkrat so pripeti na balone ali jih v steklenicah odvržejo v vodo.

Koreji sta po koncu korejske vojne leta 1953 tehnično še vedno v vojni. Vojna pred 67 leti se je namreč končala s premirjem, mirovne pogodbe pa državi vse do danes še nista podpisali.