Južni Korejci spremljajo poročila o novi izstrelitvi rakete. Foto: Reuters

Iz generalštaba južnokorejske vojske so sporočili, da je Severna Koreja iz izstrelišča Vonsan na vzhodni obali izstrelila dve raketi, ki sta leteli 250 kilometrov daleč in dosegli višino 30 kilometrov. Varnost Japonske ni bila ogrožena.

"Vrsta izstrelitev raket ne pripomore k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku," je poudaril Seul in Severno Korejo pozval, naj se vzdrži tovrstnih dejanj. Južnokorejski obrambni minister Jeong Kyeong-doo je dodal, da gre za drugačen tip rakete, kot jih je Severna Koreja izstreljevala doslej.

Japonski obrambni minister Takeši Ivaja je izstrelitev označil za "zelo obžalovanja vredno", če pa bo potrjeno, da je šlo za balistične rakete, bi bila to kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN-a.

Nov severnokorejski raketni preizkus

Prejšnja izstrelitev kot opozorilo južni sosedi

Gre že za drugo izstrelitev severnokorejskih raket v zadnjem tednu dni. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je pred šestimi dnevi osebno nadziral izstrelitev dveh raket kratkega dosega. Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je Pjongjang z raketnimi preizkusi želel opozoriti Seul, naj preneha uvažati visokotehnološko orožje in naj se odpove skupnim vojaškim vajam z ZDA, napovedanim za avgust.

Kim in ameriški predsednik Donald Trump sta se junija na demilitariziranem območju med Korejama dogovorila o začetku pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje. Pogovori se niso začeli in Pjongjang opozarja, da se ne bodo, če Južna Koreja in ZDA ne odstopijo od načrtovanih rednih skupnih vojaških vaj v avgustu.

Trump se z izstrelitvijo prvih dveh raket ni obremenjeval in je dejal, da je šlo za raketi kratkega dosega in da ni šlo za opozorilo ZDA. Prepričan je, da se Južna in Severna Koreja pač prepirata. Poletne izstrelitve raket iz Severne Koreje so že "tradicija", tako kot so tradicija tudi vojaške vaje Južne Koreje in ZDA. Strokovnjaki menijo, da bo Kim rakete izstreljeval še naprej, saj je dobil zeleno luč Trumpa. Edino vprašanje pa je, ali si bo upal izstreliti raketo dolgega dosega, ki bi lahko teoretično dosegla ZDA.

Pjongjang je prejšnji teden pokazal tudi svojo novo podmornico, ki naj bi lahko prevažala tri balistične izstrelke.