Severna Koreja je posredovala posnetek četrtkove izstrelitve. Foto: Reuters
Severna Koreja je posredovala posnetek četrtkove izstrelitve. Foto: Reuters

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da je država v četrtek v navzočnosti voditelja Kim Džong Una preizkusila nov tip taktično vodenega orožja kot odziv na uvajanje sodobnejšega orožja v Južni Koreji in vojaške vaje z ZDA. Pjongjang je tako z raketnimi preizkusi želel opozoriti Seul, naj preneha uvažati visokotehnološko orožje in naj se odpove skupnim vojaškim vajam z ZDA, napovedanim za avgust.

Severnokorejski voditelj Južni Koreji očita tudi nepoštenost. Kot je dejal po poročanju državnih medijev, Seul govori o miru, "za kulisami pa kupuje najsodobnejše orožje in izvaja skupne vojaške vaje". "Prisiljeni smo razvijati orožje, da bi odgovorili na posredne in neposredne grožnje. Južna Koreja ne sme narediti napake in ignorirati našega sporočila," je še dejal.

Kim Džong Un je prst jasno usmeril proti Južni Koreji. Foto: Reuters
Kim Džong Un je prst jasno usmeril proti Južni Koreji. Foto: Reuters

Nov tip rakete

Po navedbah združenega poveljstva južnokorejske vojske je Severna Koreja v četrtek iz Vonsana na vzhodni obali izstrelila dve raketi, ki sta leteli 430 kilometrov, preden sta padli v morje. Pozneje je visoki južnokorejski predstavnik sporočil, da je ena izmed raket letela 690 kilometrov in da gre za nov tip rakete, kakršne v generalštabu južnokorejske vojske še niso zasledili.

V Washingtonu, kjer si prizadevajo za oživitev pogovorov o severnokorejskem jedrskem programu, so se na ravnanje Pjongjanga odzvali zadržano. V Beli hiši so povedali, da vedo za raketne preizkuse, a jih niso želeli komentirati.

Trump: To testirajo številni

Ameriški predsednik Donald Trump je poudaril, da ima dobre odnose s Kimom. "Preizkusili so le majhne rakete ... to testirajo številni," je v četrtek dejal Trump za ameriško televizijo Fox.

Tokratna izstrelitev severnokorejskih raket je prva po zadnjem neuspelem srečanju med Trumpom in Kimom konec junija, ki se je končal zgolj z dogovorom o nadaljevanju dialoga o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka na nižji, delovni ravni. Ti pogovori se še niso začeli in Pjongjang je pred kratkim posvaril, da bi jih lahko odpovedali, ker sta Washington in Seul zavrnila, da bi odpovedala vojaške vaje.

V Južni Koreji je vse od konca korejske vojne leta 1953 nastanjenih 29.000 ameriških vojakov.