Kim Džong Un si je v sredo ogledal vaje zračne enote severnokorejske vojske. Foto: Reuters
Kim Džong Un si je v sredo ogledal vaje zračne enote severnokorejske vojske. Foto: Reuters

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da je preizkus novega orožja spremljal tudi Kim. Kot prednosti novega orožja so poudarili "poseben način vodenja in močno bojno konico". O podrobnostih o orožju niso poročali, so pa navedli, da je njegov razvoj zelo pomemben za krepitev bojne sposobnosti severnokorejske vojske.

Orožje so preizkusili v sredo "na različne načine in na različnih tarčah", kar po mnenju strokovnjakov pomeni, da ga lahko izstrelijo s kopnega, iz morja ali zraka.

Severna Koreja je novico o preizkusu orožja sporočila malo več kot mesec dni po tistem, ko je ameriški center za strateške in mednarodne študije objavil, da na podlagi posnetkov komercialnih satelitov sklepajo, da je severnokorejsko izstrelišče za rakete dolgega dosega znova operativno.

Voditelja sta izrazila pripravljenost na novo srečanje. Foto: Reuters
Voditelja sta izrazila pripravljenost na novo srečanje. Foto: Reuters

Dejavnosti na izstrelišču Sohae so se domnevno začele tik pred ali tik po propadlem vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una konec februarja v vietnamski prestolnici Hanoj, na katerem bi morala voditelja razpravljati o jedrski razorožitvi Severne Koreje, a sta oba vrh predčasno in brez dogovora zapustila.

Prejšnji teden je Kim sporočil, da bo moral imeti Trump "pravi odnos do pogovorov", če želi, da se bodo nadaljevali. Zavzel se je za "vzajemno koristen" dogovor in hkrati poudaril odlične odnose s Trumpom. Ta mu je v tvitu vrnil pohvalo in sprejel idejo o novem vrhu.

Nov preizkus orožja v Severni Koreji