Foto: EPA
Foto: EPA

Himalajski ledenik se je odlomil na okoli 2000 metrih nadmorske višine in zgrmel v dolino, pri tem pa je uničil več hiš, porušil več mostov in poškodoval tri hidroelektrarne na reki Alaknanda oziroma na njenem pritoku Dauliganga. Voda in veliki kosi ledu so odnesli tudi več cest. Med drugim je plaz poškodoval tudi veliko hidroelektrarno (500 megavatov), ki jo je zgradila država za razvoj manj razvitih območij v državi.

Sorodna novica Poplava razdejala dolino v Himalaji, potem ko se je odlomil del ledenika

Večina pogrešanih so delavci iz hidroelektrarne Rišiganga in NTPC, poroča Guardian. V ponedeljek so reševalci preiskali 2,5 kilometra dolg predor, v katerem naj bi bilo ujetih od 30 do 35 delavcev. Reševalci so se do ustja predora dokopali s kopanjem, pritrjeni na vrvi, zdaj se prebijajo v notranjost predora, vendar še niso vzpostavili stika s ponesrečenci.

Do zdaj so indijski reševalci, ki so delali tudi ponoči, odkrili 26 trupel. Večinoma so to tovarniški delavci, tudi med pogrešanimi je večina delavcev iz dveh tovarn, je sporočila policija. Načelnik policije v Utarahandu Ašok Kumar je dejal, da poskušajo rešiti okoli 30 delavcev, ki jih je zasulo v tovarniškem predoru, potem ko so v nedeljo iz drugega predora rešili 12 delavcev. "Približno 80 metrov predora smo že očistili," je dejal predstavnik reševalcev. Teh so na območje napotili skupaj okoli 1000, tako iz vojske in policije kot zveznih reševalnih služb.

Reševalci so v nedeljo rešili 25 ljudi iz tovarniškega predora blizu poškodovanega jezu.

"Iskalno akcijo bomo izvajali naslednjih 24 oziroma 48 ur," je dejal vodja nacionalne enote za odzivanje na naravne nesreče. "Indija je z Utarahandom in vsi ljudje molijo za njihova življenja," je na Twitterju zapisal indijski premier Narendra Modi.

V tej gorati indijski zvezni državi so v zadnjih desetletjih doživeli več katastrof, tudi zaradi uničevanja okolja. Leta 2013 je v najhujšem monsunu v skoraj stotih letih tam umrlo več kot 6000 ljudi.

V Indiji pogrešanih več kot 160 ljudi