Protestniki so držali v rokah modre balone. Foto: Reuters
Protestniki so držali v rokah modre balone. Foto: Reuters

Nursultan Nazarbajev je po svojem nepričakovanem odstopu z mesta voditelja te z nafto bogate srednjeazijske države na svoje mesto začasno imenoval predsednika senata, 65 let starega nekdanjega premierja in diplomata Kasima-Žomarta Tokajeva. Ta bo začasni predsednik do volitev aprila 2020.

Nasprotnik Nazarbajeva, nekdanji bankir Muktar Abljazov, ki je tudi pozval k protestom, 78-letnega politika obtožuje oblikovanja dinastije, saj naj bi njegovo mesto zasedla njegova najstarejša hči Dariga Nazarbajeva, ki je postala nova predsednica zgornjega doma parlamenta.

Modri baloni

Petkovih protestov v Astani in Almatiju se je sicer udeležilo manjše število protestnikov. Protesti so se začeli v četrtek, a naj ne bi predstavljali resne grožnje vladi, ki jo vodijo Nazarbajevu zvesti ministri.

Protestniki v Almatiju so nosili modre balone, emblem opozicije, ko so se pomešali med vernike, ki so praznovali perzijsko novo leto navruz, in tiste, ki so se veselili nogometne zmage kazahstanske reprezentance nad Škotsko.

Med protesti sicer niso vzklikali gesel ali nosili transparentov. Na četrtkovih protestih je bilo slišati vzklike nasprotovanja nedavnemu preimenovanju prestolnice Astane v Nursultan, policija je aretirala okoli 20 protestnikov.

V nekdanji Sovjetski zvezi so gibanje DVK, ki ga vodi Muktar Abljazov, označili za "skrajnega", v Kazahstanu pa mu želijo soditi v različnih primerih, vse od obtožb zaradi domnevne goljufije in poneverb in celo za domnevni umor.

Nazarbajev se seveda ne bo umaknil v ozadje, še vedno bo vodil vladajočo stranko in ostal na čelu vplivnega varnostnega sveta. Obdržal bo tudi naziv voditelj naroda.