Kitajski zunanji minister Vang Ji svetu sporoča, da je Kitajska odprta za mednarodno znanstveno preiskavo o izvoru in začetku izbruha pandemije covida-19. Foto: Reuters
Kitajski zunanji minister Vang Ji svetu sporoča, da je Kitajska odprta za mednarodno znanstveno preiskavo o izvoru in začetku izbruha pandemije covida-19. Foto: Reuters

"Kitajska je odprta za sodelovanje z mednarodno znanstveno skupnostjo za preiskavo izvora virusa," je glavno nedeljsko sporočilo uradnega Pekinga svetu. "Sočasno verjamemo, da mora biti tovrstna preiskava profesionalna, poštena in konstruktivna," je poudaril kitajski zunanji minister.

Ob opustošenju, ki ga je povzročil novi koronavirus, se po ZDA širi tudi politični virus. Ta politični virus izkoristi vsako priložnost za napad in blatenje Kitajske. Nekateri politiki ne upoštevajo osnovnih dejstev in so si izmislili preveč laži, ki so usmerjene proti Kitajski, ter nanizali preveč teorij zarote.

Zunanji minister Vang Ji

Vang Ji je na nedeljski konferenci, ki je potekala v okviru rednega letnega zasedanja ljudskega kongresa, sočasno obtožil ameriške politike, da širijo lažne novice o izvoru novega koronavirusa, da bi stigmatizirali Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil konec lanskega leta.

Seznam laži in teorij zarote je vse daljši
Ameriški politiki so izkoristili vsako priložnost za napad na Kitajsko, je opozoril ob robu potekajočega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa. Seznam "laži in teorij zarote", ki jih ZDA širijo proti Kitajski, je po ministrovem mnenju vse daljši.

Kot je opozoril Van Ji, "nekatere politične sile" v Združenih državah Amerike jemljejo odnose med Kitajsko in ZDA za talce in jih potiskajo na rob nove hladne vojne.

Vang Ji je dolgoletni diplomat, ki je začel v kitajski diplomaciji delati leta 1989. Po podiplomskem študijskem letu v ZDA je hitro napredoval, bil veleposlanik na Japonskem (2004–2007), vodja direktorata za Tajvan in nato je leta 2013 postal 11. zunanji minister Kitajske. Foto: Reuters
Vang Ji je dolgoletni diplomat, ki je začel v kitajski diplomaciji delati leta 1989. Po podiplomskem študijskem letu v ZDA je hitro napredoval, bil veleposlanik na Japonskem (2004–2007), vodja direktorata za Tajvan in nato je leta 2013 postal 11. zunanji minister Kitajske. Foto: Reuters

"Ob opustošenju, ki ga je povzročil novi koronavirus, se po ZDA širi tudi politični virus," je Vang dejal na novinarski konferenci v Pekingu. "Ta politični virus izkoristi vsako priložnost za napad in blatenje Kitajske. Nekateri politiki ne upoštevajo osnovnih dejstev in so si izmislili preveč laži, ki so usmerjene proti Kitajski, ter nanizali preveč teorij zarote," je dejal vplivni zunanji minister, ki to delo opravlja od leta 2013, sam pa je v 90. letih tudi študiral v Washingtonu na univerzi Georgetown.

Brez neposredne omembe predsednika Trumpa
Z novinarsko konferenco se je Vang Ji odzval na očitke predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga sicer angleško tekoče govoreči minister ni neposredno omenil, da je Kitajska izbruh novega virusa na začetku zamolčala ter da ni zadovoljivo sodelovala z mednarodno skupnostjo in tako povzročila, da se je virus razširil po svetu, poroča AFP.

WHO pozval Peking, naj odpre vrata preiskavi
Svetovna zdravstvena organizacija je med drugim pozvala uradni Peking, naj povabi mednarodne strokovnjake k preiskavi izvora in izbruha novega koronavirusa, ki se je konec leta 2019 pojavil v Vuhanu in od tam razširil najprej po Kitajski, nato pa po vsem svetu, ter postal prava pandemija, ki je ustavila normalno, vsakdanje in gospodarsko življenje v večini držav.

Inštitut za virologijo v Vuhanu znova zanikal krivdo

Zgradba Inštituta za virologijo v Vuhanu. Foto: Reuters
Zgradba Inštituta za virologijo v Vuhanu. Foto: Reuters

Vodstvo Inštituta za virologijo v kitajskem mestu Vuhan je medtem znova zanikalo krivdo za izbruh novega koronavirusa. Trditve, ki jih spodbuja ameriški predsednik Donald Trump, je direktorica inštituta Vang Janji za kitajsko televizijo CGTN označila za "popolno izmišljotino". Intervju je bil posnet 13. maja, televizija pa ga je predvajala v soboto zvečer.

Inštitut za virologijo v Vuhanu je do zdaj izoliral tri seve koronavirusa, ki so jih dobili iz netopirjev. Noben izmed njih se ne sklada z virusom SARS-CoV-2, trdi direktorica. Tega virusa na inštitutu po njenih besedah niso preučevali: "Sploh nismo vedeli, da virus obstaja. Kako bi lahko ušel iz našega laboratorija, če ga nismo imeli?"

Pompeo želi preiskavo, ali je virus ušel z inštituta
Novi koronavirus naj bi po doslej znanih podatkih izviral iz netopirjev in naj bi prek drugega sesalca prešel na človeka. Številni za izbruh krivijo mokro tržnico v Vuhanu, kjer prodajajo divje živali. Le nekaj kilometrov stran je Inštitut za virologijo, kar je sprožilo številna ugibanja. Tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je na začetku meseca omenil preiskavo, ki naj bi raziskala, ali virus izvira z inštituta.

Inštitut v Vuhanu sicer preučuje nekatere najbolj smrtonosne patogene na svetu. Znanstveniki s tega inštituta so na začetku epidemije s svojimi ugotovitvami prispevali k boljšemu poznavanju novega virusa, njihovo delo pa so februarja objavili tudi v eni izmed znanstvenih revij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.