Uradno je na Kitajskem zaradi novega koronavirusa umrlo nekaj več kot 4600 ljudi. Foto: Reuters
Uradno je na Kitajskem zaradi novega koronavirusa umrlo nekaj več kot 4600 ljudi. Foto: Reuters

Urolog iz osrednje vuhanske bolnišnice Hu je umrl prejšnji petek. Po poročanju kitajske državne televizije CCTV se je več kot štiri mesece zdravil zaradi covida-19 in s to boleznijo povezanih težav, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Hu je šesti zdravnik v tej bolnišnici, ki je umrl zaradi novega koronavirusa. Virus se je konec lanskega leta prvič pojavil prav v tem mestu v osrednjem delu Kitajske. Število okužb je naraščalo do sredine februarja, nato pa se je drastično zmanjšalo, saj so kitajske oblasti izbruh v veliki meri ukrotile.

Po uradnih podatkih je v državi z 1,4 milijarde prebivalci za covidom-19 umrlo 4634 ljudi, kar je bistveno manj kot v nekaterih državah s precej manj prebivalci.

Kazni zaradi javnih opozoril

Iz osrednje bolnišnice v Vuhanu so na začetku februarja sporočili, da se je z novim koronavirusom okužilo 68 njihovih zaposlenih. Smrt njihovega kolega Li Venljanga, ki je svoje zadnje dni dokumentiral na družbenih omrežjih, je sprožila ogorčenje nad vlado.

Oblasti so ukrepale proti 34-letnemu oftalmologu, ker je konec decembra opozoril kolege na virus. V Pekingu so ga sicer po smrti razglasili za nacionalnega mučenika, a so oblasti v veliki meri zatrle nestrinjanje in kritike, ki jih je sprožila njegova smrt.

Drugi žvižgači iz osrednje vuhanske bolnišnice, med njimi direktor urgence Aj Fen, so za kitajske medije povedali, da so jih oblasti kaznovale, ker so o razmerah spregovorili javno.

Kitajske oblasti niso objavile celovitih podatkov o smrtnih primerih covida-19 med zdravstvenimi delavci, jih je pa najmanj 34 dobilo posthumno priznanje. Februarja so zdravstvene oblasti sporočile, da se je z novim koronavirusom okužilo 3387 zdravstvenih delavcev.

Mehika je po številu mrtvih druga država Latinske Amerike, za Brazilijo. Foto: Reuters
Mehika je po številu mrtvih druga država Latinske Amerike, za Brazilijo. Foto: Reuters

V Mehiki število žrtev preseglo 10.000

V Mehiki je število smrtnih žrtev covida-19 v ponedeljek preseglo 10.000, potem ko je v zadnjem dnevu za to boleznijo umrlo še 237 ljudi.

Skupno število umrlih v epidemiji novega koronavirusa v Mehiki je 10.167. V ponedeljek so poleg tega potrdili dodatnih skoraj 2800 potrjenih primerov okužbe, s čimer se je skupno število povzpelo na več kot 93.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mehika je med državami Latinske Amerike po številu smrtnih žrtev covida-19 na drugem mestu, za Brazilijo, kjer je umrlo že več kot 30.000 ljudi. Glede na število potrjenih primerov je sicer delež smrtnosti znatno višji v Mehiki.

Država je kljub visokim številkam začela postopno odpirati gospodarstvo, sprva avtomobilski, rudarski in gradbeni sektor.

"Danes smo začeli proizvodnjo, vezano na avtomobilsko, rudarsko in gradbeno industrijo," je dejal mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador in ponedeljek označil za poseben dan.

Kot je dejal, je postopen premik proti novi normalnosti na področju proizvodnih, ekonomskih, družbenih in kulturnih dejavnosti nujen za nacionalno gospodarstvo in blaginjo ljudi.

Hoteli in plaže bodo začeli znova sprejemati goste 8. junija.

Razmere težke tudi drugje po Latinski Ameriki

Kot svari Svetovna zdravstvena organizacija, so bile v ponedeljek kar štiri od desetih držav z najvišjim številom novih okužb latinskoameriške.

Največ so jih našteli v Braziliji, Peruju, Čilu in Mehiki, a vse več novih primerov dnevno potrdijo tudi v Argentini, Boliviji, Kolumbiji in na Haitiju.

V Čilu se je glede na podatke ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa potrjeno okužilo že več kot 100.000 ljudi, umrlo jih je okoli 1100. Da bi ustavili širjenje virusa, je širše območje glavnega mesta Santiago de Chile že več tednov v karanteni.

Zdravstveni sistemi številnih držav so pod velikim pritiskom. V Čilu je zdravniška zbornica že pred dnevi posvarila, da so zasedene že skoraj vse postelje na intenzivni negi, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Iranske oblasti porast okužb pripisujejo brezbrižnosti ljudi

V Iranu so drugi dan zapored potrdili več kot 3000 novih okužb z virusom SARS-CoV-2. Število okužb v Islamski republiki narašča od 2. maja, ko so jih potrdili najmanj v dveh mesecih. Državne oblasti za porast krivijo neupoštevanje pravil vzdrževanja osebne razdalje.

"To, da so ljudje postali povsem brezskrbni glede nove koronavirusne bolezni 19, je zelo skrb vzbujajoče," je dejal minister za zdravje Said Namaki. Meni, da je to posledica njihovega popolnega zaupanja v oblasti ali pa tega, da mislijo, da koronavirusa ni več. To nikakor ni res, je poudaril po poročanju iranske tiskovne agencije ISNA.

Zadnji dan so potrdili 3117 novih primerov okužbe. Število dnevnih okužb je zelo blizu najvišjemu številu, ki so ga imeli na vrhuncu epidemije 30. marca, ko so v enem dnevu potrdili 3186 okužb.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Kianuš Džahanpur je še sporočil, da je covid-19 v zadnjem dnevu zahteval še 64 življenj, skupno 7942, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Indija odpravlja karanteno