Ciklon bo predvidoma v soboto zjutraj dosegel indijsko metropolo Kalkuta, kjer živi 4,5 milijona ljudi. Foto: Reuters
Ciklon bo predvidoma v soboto zjutraj dosegel indijsko metropolo Kalkuta, kjer živi 4,5 milijona ljudi. Foto: Reuters

Ciklon je ob kopno udaril zjutraj po krajevnem času. V zvezni državi Orisa je ustavljen promet, iz prestolnice so v preteklih dneh evakuirali več kot milijon ljudi. Ciklon je obalo dosegel blizu hindujskega svetega mesta Puri, ki ga vsako leto obišče več milijonov turistov. Na svoji poti je do 60 kilometrov v celino ruval drevesa, odnašal stojnice ter prekinjal oskrbo vode in elektrike. Samo ob bližnjem jezeru Čilika je močan veter izruval več sto dreves.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dve smrtni žrtvi v Indiji, ena v Bangladešu

Na vzhod Indije so oblasti poslale mornarico, vojaške helikopterje in zdravnike, pripravljenih je tudi več ekip za reševanje ob naravnih katastrofah, poroča BBC. Indijske oblasti poročajo o dveh smrtnih žrtvah in 160 ranjenih, en človek je umrl tudi v Bangladešu. Nekateri predeli so poplavljeni. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo gladina vode lahko ponekod dvignila za 1,5 metra.

Ciklon naj bi se čez območje, kjer živi sto milijonov ljudi, premikal severovzhodno proti zvezni državi Zahodni Bengaliji in Bangladešu. Tiskovni predstavnik indijske mornarice DK Šarma je prebivalcem svetoval, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

V zadnjih dneh so v zvezni državi Orisa, kjer je leta 1999 doslej najbolj smrtonosen ciklon v Indiji zahteval 10.000 življenj, evakuirali 1,2 milijona ljudi z nižje ležečih obalnih območij in jih namestili v okoli 3000 zakloniščih. Več sto tisoč ljudem v zvezni državi Zahodni Bengaliji so prav tako odredili evakuacijo.

V Indiji ciklon pustil opustošenje

Ciklon se je več dni zadrževal in pridobival moč v Bengalskem zalivu, preden se je zagnal v indijsko obalo. Vremenoslovci opozarjajo na popolno uničenje slamnatih hiš, ruvanje električnih in komunikacijskih stebrov, poplavljanje poti, po katerih je mogoče pobegniti, ter škodo na pridelku.

Odpovedali vlake in polete

Na obalnem območju so odpovedali več kot 200 vlakov. Za evakuacijo turistov in romarjev iz Purija sicer vozijo trije posebni vlaki. Do najmanj sobote so odpovedali vse polete iz prestolnice Orise Bubanesvar in Kalkute v Zahodni Bengaliji. Pristanišča so zaprta.

V sosednjem Bangladešu so na obalnih območjih odprli več kot 4000 zaklonišč.