Svoj glas lahko odda 50 milijonov volivcev. Volilna udeležba bo po pričakovanjih visoka. Foto: Reuters
Svoj glas lahko odda 50 milijonov volivcev. Volilna udeležba bo po pričakovanjih visoka. Foto: Reuters

Tajska vojska je oblast v državi prevzela pred petimi leti po večmesečnih množičnih protestih proti vladi premierke Jingluk Šinavatra. Vojska je takrat obljubila, da bo znova vzpostavila red in zgladila velike politične delitve v državi. Šele nato pa naj bi znova vzpostavili demokracijo.

Vojaška hunta je od takrat že petkrat preložila datum volitev in vladala dlje kot večina izvoljenih vlad. Nazadnje pa je vendarle privolila, da bodo volitve 24. marca.

Volitve naj bi državo popeljale nazaj v demokracijo, vendar je nov sistem, kot opozarjajo strokovnjaki, le delno demokratičen. Nekateri govorijo o "navidezni demokraciji", saj volitve ne bodo pomenile tudi konca vojaškega vpliva na tajsko politiko. Čeprav se bo hunta umaknila, bo njen vpliv gotovo ostal: volilna pravila in nova ustava, sprejeta na referendumu leta 2016, so naklonjeni stranki, povezani z vojsko.

Parlamentarne volitve na Tajskem

Ureditev daje veliko možnosti Prajutu

Vodja hunte Prajut Čan Oča, ki si želi ostati na položaju premierja, ima po mnenju strokovnjakov velike možnosti, da mu bo to uspelo. Na svoji strani ima namreč 250-članski senat, ki bo o premierju glasoval skupaj s 500-članskim spodnjim domom narodne skupščine. V skladu z ustavo hunta imenuje vse člane senata.

Drugi tabor predstavljajo stranke okoli nekdanjega premierja Taksina, ki so ga odstavili z državnim udarom leta 2006, od takrat pa živi v prostovoljnem izgnanstvu, da ga ne bi v domovini obtožili zlorabe moči, piše BBC. General Prajut je bil na čelu državnega udara, s katerim so leta 2014 z oblasti odstranili tudi Taksinovo sestro Jingluk.

Živahna volilna kampanja

Predvolilna kampanja je v 68-milijonski državi sicer poskrbela za živahno vzdušje, ki so ga Tajci pod represivnim vojaškim režimom doživeli le redkokdaj. Plakati z obrazi kandidatov visijo na vsakem vogalu, iz zvočnikov na poltovornjakih so odmevala volilna gesla, stranke so na zborovanjih nagovarjale volivce, ki pred glasovanjem niso skrivali navduševanja, zlasti tisti, ki bodo danes volili prvič. Ključnih za izid bi lahko namreč bilo prav sedem milijonov volivcev, starih med 18 in 26 let, ki bodo glas oddali prvič.

Prve izide je pričakovati popoldne, a kaj pomenijo za prihodnost Tajske, bo pokazal šele čas, saj se bodo nato začela strankarska pogajanja in preigravanje različnih možnosti.