V Perzijski zaliv je prispela druga britanska vojaška ladja. Foto: Reuters
V Perzijski zaliv je prispela druga britanska vojaška ladja. Foto: Reuters

Tak predlog je na začetku tedna predstavil zdaj že nekdanji britanski zunanji minister Jeremy Hunt.

"Slišali smo, da nameravajo poslati evropsko mornarico v Perzijski zaliv, kar seveda nosi sovražno sporočilo, je izzivalno in bo povečalo napetosti," je dejal predstavnik iranske vlade Ali Rabiej.

Rabiej je tudi ponovil, da Iran verjame, da bi varnost v Perzijskem zalivu morale zagotavljati države v regiji. Enako stališče je že v soboto na pogovorih z omanskim zunanjim ministrom Jusufom bin Alavijem, čigar država skuša posredovati med Teheranom in Zahodom, predstavil sekretar iranskega vrhovnega varnostnega sveta, kontraadmiral Ali Šamhani.

London je v ponedeljek sporočil, da si prizadeva oblikovati pomorsko zaščitno misijo pod vodstvom Evrope, s katero bi tovornim ladjam zagotovili varno plovbo v Perzijskem zalivu.

Iran verjame, da bi varnost v Perzijskem zalivu morale zagotavljati države v regiji. Foto: Reuters
Iran verjame, da bi varnost v Perzijskem zalivu morale zagotavljati države v regiji. Foto: Reuters

Mlačen odziv med zaveznicami

Britanski predlog o večnacionalni pomorski koaliciji, ki ne bi vključevala ZDA, je med evropskimi zaveznicami naletel na mlačen odziv. Francija je v četrtek sporočila, da ne želi v Perzijski zaliv poslati dodatnih vojaških zmogljivosti, da pa je pripravljena deliti informacije in usklajevati svoje že obstoječe zmogljivosti v zalivu.

V Perzijski zaliv je danes prispela druga britanska vojaška ladja – rušilec Duncan, ki se bo pridružil fregati Montrose. Obe ladji naj bi skrbeli za zaščito tankerjev in drugih ladij, ki pljujejo skozi Hormuško ožino.

"Svoboda plovbe skozi Hormuško ožino je življenjskega pomena ne samo za Združeno kraljestvo, ampak tudi za naše mednarodne partnerje in zaveznike," je ob tem izjavil britanski obrambni minister Ben Wallace.

London in Teheran sta se sredi napetosti okoli iranskega jedrskega sporazuma dvostransko sporekla zaradi zaseženih tankerjev. Najprej je Velika Britanija 4. julija v Gibraltarju ustavila iranski supertanker Grace 1, in sicer z utemeljitvijo, da je zaradi prevažanja nafte v Sirijo kršil sankcije EU-ja.

Iran je nato dva tedna pozneje v Hormuški ožini ustavil tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo, ker naj bi kršil pomorska pravila v Perzijskem zalivu.