Iranska platforma za proizvodnjo nafte v Perzijskem zalivu, ki je postal glavna točka napetosti med ZDA in Iranom. Foto: Reuters
Iranska platforma za proizvodnjo nafte v Perzijskem zalivu, ki je postal glavna točka napetosti med ZDA in Iranom. Foto: Reuters

Neimenovana višja predstavnica EU-ja je pojasnila, da se Washington s pobudo še ni uradno obrnil na Bruselj. Države članice se morajo sicer same odločiti, ali se želijo pridružiti koaliciji, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še dodala predstavnica.

Ameriško obrambno ministrstvo je ta teden predstavilo pobudo za oblikovanje mednarodne vojaške koalicije, ki bi ščitila trgovske ladje v Perzijskem zalivu. Državni sekretar Mike Pompeo je že izrazil upanje, da bi sodelovalo več kot 20 držav, vključno z Združenimi arabskimi emirati in Savdsko Arabijo.

Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra Mark Esper je prejšnji mesec načel to temo z zavezniki v Natu, a se nobeden ni želel zavezati k sodelovanju.

Sorodna novica Iran zanika, da so skušala iranska plovila prestreči britanski tanker

London pošilja dodatno vojaško ladjo

Združeno kraljestvo namerava v Perzijski zaliv po domnevnem incidentu v sredo poslati vojaško ladjo Duncan, ki se bo pridružila ladji MHS Montrose. Plovila iranske revolucionarne garde naj bi namreč v Perzijskem zalivu poskušala zaseči britanski tanker.

Po poročanju britanskih medijev je britanska vojaška ladja Montrose, ki je spremljala tanker, v iranska plovila uperila orožje, nakar naj bi se ta umaknila. Britanska vlada je incident potrdila, iranska vlada pa ga je zanikala in obtožbe označila za "ničvredne".

Vladni vir je pojasnil, da je ukrep del vnaprej načrtovane rotacije in naj bi zagotavljal trajno britansko pomorsko prisotnost na eni najpomembnejših transportnih poti za nafto.
Tiskovni predstavnik vlade je pojasnil, da bodo v regijo poslali vojaško ladjo Duncan, da zagotovijo neprekinjeno varnostno prisotnost, ko se bo zaradi servisa in zamenjave posadke vrnila vojaška ladja Montrose.

Zaliv območje napetosti med ZDA in Iranom

Na območju Perzijskega zaliva, prek katerega poteka tretjina svetovnega prevoza nafte, so se v preteklih tednih zaostrile napetosti med Washingtonom in Teheranom. ZDA obtožujejo Iran za napade na tankerje v zalivu, kar Iran zanika, medtem ko je Teheran nad območjem sestrelil ameriško brezpilotno letalo, za katero trdi, da je bilo v iranskem zračnem prostoru.

Sorodna novica ZDA želijo vojaško koalicijo za "svobodo plovbe" v Perzijskem zalivu

Gibraltar zanika, da bi iranski tanker ustavili na zahtevo ZDA

Gibraltar je prejšnji teden ustavil iranski tanker Grace 1. Foto: Reuters
Gibraltar je prejšnji teden ustavil iranski tanker Grace 1. Foto: Reuters

Prejšnji teden so gibraltarske oblasti v Sredozemskem morju ustavile iranski supertanker Grace 1. Španski zunanji minister Josep Borrell je takrat dejal, da je bila ladja zasežena na podlagi ameriške zahteve Združenemu kraljestvu.

Gibraltarski premier Fabian Picardo se je znova odzval na zajetje in zatrdil, da so tanker zajeli zgolj zaradi kršitve sankcij Evropske unije, in zanikal, da bi ga ustavili na zahtevo katere druge države.

Rafinerija v sirskem Banjasu, kamor naj bi bil tanker namenjen, naj bi bila last podjetja pod sankcijami EU-ja proti Siriji.

"Pomembne odločitve glede kršenja naših zakonov niso bile sprejete po političnem ukazu ali navodilih katere koli druge države," je zatrdil Picardo.

Premier je še povedal, da izvor ladje ni vplival na odločitev o ustavitvi, in dodal, da je bilo na supertankerju 2,1 milijona sodčkov lahke surove nafte.

Aretacija posadke

Gibraltarska policija je danes aretirala še dva člana posadke iranskega tankerja, že v četrtek pa je prijela kapitana in prvega častnika. Vsi štirje aretirani so državljani Indije in jih še zaslišujejo. Zaenkrat proti nobenemu niso vložili obtožnice, so sporočili iz policije.