Li Kečjang je bil premier 10 let, med letoma 2013 in 2023. Foto: Reuters
Li Kečjang je bil premier 10 let, med letoma 2013 in 2023. Foto: Reuters

Državna televizija CCTV poroča, da je Li umrl v Šanghaju, 10 minut po polnoči, kljub poskusom, da bi ga oživili.

Li je bil premier od leta 2013 do marca letos, v zadnjem mandatu pa je bil edini visoki funkcionar, ki ni pripadal skupini, zvesti predsedniku Šiju, poroča BBC.

Bil je drugi najmočnejši človek v vladajoči komunistični partiji, dokler se ni lani upokojil. Veljal je za enega najpametnejših politikov svoje generacije. Kmalu po ponovnem odprtju univerz po kulturni revoluciji Mao Cetunga je bil sprejet na prestižno Pravno šolo Univerze v Pekingu.

Li je izviral iz skromne družine. Bil je sin lokalnega političnega uslužbenca. Postal je najmlajši guverner pokrajine na Kitajskem, pozneje pa pridobil položaj v vrhu centralnega vodstva stranke, stalnem odboru politbiroja.

Ugibalo se je celo, da bo nasledil nekdanjega predsednika Hu Džintaa. Veljal je za Hujevega varovanca. Leta Hujeve vladavine so bila leta odpiranja Kitajske zunanjemu svetu in vse večjega sprejemanja novih idej.

Li je bil znan kot pragmatik na področju gospodarskih politik. Osredinjen je bil na zmanjšanje razlik v premoženju in zagotavljanje cenovno dostopnih stanovanj.

Kot ekonomist je bil znan tudi kot človek, ki pove, kako stvari stojijo. Javno je priznaval kitajske gospodarske težave, da bi tako našli rešitve zanje.

V času epidemije covida je opozarjal na ogromne pritiske na gospodarstvo, svaril je pred negativnimi učinki omejitev na gospodarsko rast.

Kot piše BBC, so na kitajskih družbenih omrežjih številni izrazi obžalovanja Lijeve smrti. Veliko uporabnikov je šokiranih.