Protiletalski obrambni sistem S-400 na tovornjakih, predstavljen med rusko vojaško parado maja 2018. Foto: EPA
Protiletalski obrambni sistem S-400 na tovornjakih, predstavljen med rusko vojaško parado maja 2018. Foto: EPA

"Pogodba se izvaja po načrtu. Prva pošiljka bo poslana do konca leta 2021, usposabljanja indijskih strokovnjakov se bodo začela kmalu zatem," je na obrambnem sejmu v Lucknowu v Indiji (Defence Expo 2020) za rusko tiskovno agencijo RIA povedal ruski namestnik direktorja Zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje (FSMTC) Vladimir Drožžov.

Lanskega novembra je Sergej Čemezov, vodja ruskega konglomerata Rostec, sporočil, da je Indija plačala prvih 800 milijonov dolarjev za ruski obrambni sistem, ki naj bi bil med najboljšimi na svetu, poroča Al Džazira.

Generalni direktor ruskega orožarskega izvoznika Rosoboronexport Aleksander Miheev je takrat dejal, da bodo pošiljke Indiji začeli dostavljati septembra 2021.

Moscow Times poroča, da gre po navedbah ruskih diplomatov za skupno pet protiraketnih sistemov S-400.

Indija želi postati izvozna orožarska velesila

Indijski delež predstavlja kar desetino vsega uvoza orožja na svetu. Indijski premier Narendra Modi je zdaj napovedal, da bo Indija postala velik izvoznik orožja.

Zaradi ohlajajočega gospodarstva mora Indija zmanjšati uvoz in se osredotočiti na proizvodnjo, ki jo nameravajo v petih letih podvojiti na pet milijard dolarjev. Indija trenutno proizvaja topove, letalonosilke in podmornice.

Indija kljubuje grožnji ameriških sankcij

Indija je z Rusijo dogovor o nakupu sklenila oktobra 2018, in to kljub grožnjam ZDA, da bodo proti Indiji sprožili sankcije, poroča Al Džazira.

Indiji sicer večino orožja oziroma 62 odstotkov orožarskega uvoza še zmeraj dobi iz Rusije – v zadnjih treh letih so tako nakupili za 15 milijard dolarjev ruskega orožja –, vendar se je v zadnjih letih za nakupe orožja obrnila tudi k ZDA in Izraelu.

ZDA so po sklenitvi dogovora z Rusijo o S-400 posvarile Indijo pred sankcijami, ki jih ameriška zakonodaja za nakupe obrambnega orožja iz Rusije sicer predvideva, a niso zavezujoče oz. jih oblasti lahko opustijo.

Analitik S Samiel C Rajiv z Inštituta za obrambne študije in analize (IDSA) ocenjuje, da je nevarnost sankcij resna, vendar izpostavil primer Turčije, ki je ZDA po nakupu ruskega obrambnega sistema S-400 še niso sankcionirale. "Sankcije visijo nad Indijo, težko je predvideti, kaj se bo zgodilo, vendar bo za Američane težko uvesti sankcije proti Indiji, saj bi to vplivalo na obrambne odnose," je dejal za Al Džaziro.