Stvari v Mjanmaru se po enem mesecu od vojaškega udara vse bolj zapletajo. Foto: Reuters
Stvari v Mjanmaru se po enem mesecu od vojaškega udara vse bolj zapletajo. Foto: Reuters

Kot je sporočil odvetnik Aung San Su Či, Kin Maung Zav, še ni jasno, koliko obtožb jo bo še doletelo. "Zdaj se v tej državi lahko zgodi kar koli," je dejal. Voditeljica je v hišnem priporu od vojaškega udara na začetku februarja, kje jo hunta zadržuje, pa ni znano.

Ikoni mirovnega gibanja v Mjanmaru že očitajo kršenje trgovinskih pravil in kršenje ukrepov po zakonu o obvladovanju naravnih nesreč. Gre za obskurne obtožbe zaradi posedovanja neprijavljenih prenosnih radijskih postaj in kršitve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ker je lani v predvolilni kampanji organizirala zborovanje. Po mnenju opazovalcev želi vojaški režim na ta način odstraniti 75-letno političarko iz javnega življenja.

Sorodna novica Mjanmar: državni udari, etnični spori in šepava demokracija. Kaj sledi?

Do zdaj jo je sodišče zaslišalo dvakrat, obakrat prek videokonference. Naslednji narok je napovedan za 15. marec. Na posnetku je bila videti dobrega zdravja.

Sodni proces čaka tudi odstavljenega predsednika Vina Mjinta. Tudi on se sooča z obtožbami namena spodbujanja upora in kršitve protikoronskih ukrepov.

V nedeljo ubitih najmanj 18 ljudi

Položaj v Mjanmaru se sicer v zadnjih dneh zaostruje. Na nedeljskih protestih po vsej državi je bilo ubitih najmanj 18 ljudi, še 30 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili Združeni narodi. Po njihovih informacijah je vojska proti protestnikom v večjih mestih Yangon, Mandalay, Dawei, Bag, Myeik in Pokokkuo uporabila tudi pravo strelivo. Kljub nasilju so se v ponedeljek nasprotniki vojaškega režima znova odpravili na ulice in zahtevali, da oblast znova prevzamejo izvoljeni predstavniki in da na prostost izpustijo ključne politične predstavnike.