Sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Jo Džong je zavrnila ponudbo, da bi se država odrekla svojemu jedrskemu programu v zameno za gospodarsko pomoč. Foto: AP
Sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Jo Džong je zavrnila ponudbo, da bi se država odrekla svojemu jedrskemu programu v zameno za gospodarsko pomoč. Foto: AP

Odzivi Pjongjanga so sledili nekaj dni po tem, ko je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol predlagal, da bi Seul pomagal severni sosedi s hrano, energijo in izgradnjo nove infrastrukture, kot so letališča in pristanišča. V zameno pa bi se morala Severna Koreja odreči svojemu jedrskemu programu.

Sorodna novica Bogomil Ferfila: "Severna Koreja je država z drugega planeta"

Sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Jo Džong, ki je zadnja leta vse bolj prisotna pri vodenju te pred svetom zaprte države, je izjavo podala za severnokorejski časopis Rodong Sinmun.

Zatrdila je, da njena država nima nikakršnega namena odreči se svojemu jedrskemu programu v zameno za gospodarsko pomoč.

"To so Junove velike želje, upi in načrti," je izjavila, južnokorejskega predsednika pa ob tem označila za "preprostega in še vedno nekoliko otročjega," je poročala severnokorejska agencija KCNA.

Kim Jo Džong, ki je pristojna za notranje razmere v državi in je tudi tesna sodelavka svojega brata, je podvomila o Junovih iskrenih namenih glede izboljšanja razmer na meji med državama in ob tem poudarila, da Južna Koreja še vedno izvaja skupne vojaške vaje z ZDA. Dodala je še, da Seul prav tako ne naredi kaj dosti, da bi preprečil propagandna sporočila, ki po zraku še vedno prihajajo v Severno Korejo.

Po pričakovanjih se bodo odnosi med državama znova zaostrili naslednji teden, ko bodo ZDA in Južna Koreja začele največje vojaške vaje v zadnjih letih.