Pjongjang se na dogajanje še ni odzval. Foto: Reuters
Pjongjang se na dogajanje še ni odzval. Foto: Reuters

Uradnik je izginil s patruljnega čolna blizu meje, pozneje pa so ga našli v severnokorejskih vodah, so sporočili iz Seula. Kot navaja južnokorejsko obrambno ministrstvo, so uradnika severnokorejski vojaki zasliševali, potem pa ustrelili, polili z gorivom in zažgali. Pjongjang se na trditve še ni odzval.

Južnokorejska vojska je sporočila, da dokazi nakazujejo, da je skušal južnokorejski uradnik prebegniti na sever, ko je v ponedeljek izginil z ribiškega čolna, približno 10 kilometrov od meje s Severno Korejo. 47-letni moški je za seboj pustil čevlje, vzel pa rešilni jopič. Seul je sporočil, da je severnokorejska patrulja pozneje odkrila moškega v njihovih vodah, ko se je izčrpan oklepal naprave, s katero se je ohranjal nad gladino. Višji severnokorejski uradnik naj bi ga zaslišal in odredil njegovo usmrtitev, poroča BBC. Severnokorejski vojaki so potem moškega zažgali, so sporočili iz Seula, ki so ob tem dodali, da bi lahko bila ta poteza povezana s protikoronskimi ukrepi.

Seul je ostro obsodil to brutalno dejanje in pozval Pjongjang, naj pojasni ozadje dogodka in kaznuje odgovorne.

Severnokorejske sile so tokrat prvič po več kot desetletju ubile južnokorejskega državljana. Nazadnje je vojak leta 2008 pri gori Kumgang ubil turista iz Južne Koreje, poroča Slovenska tiskovna agencija. V Severni Koreji vladajo izredne razmere zaradi pandemije novega koronavirusa – država je zaprla svoje meje, da bi se zaščitila pred virusom. Odnosi med Severno in Južno Korejo pa so trenutno na mrtvi točki.