Severnokorejski vodja Kim Džong Un s sestro Kim Jo Džong. Foto: Reuters
Severnokorejski vodja Kim Džong Un s sestro Kim Jo Džong. Foto: Reuters

Do vnovične napetosti na Korejskem polotoku prihaja po kampanji Južne Koreje, ki so čez mejo poslali letake s pozivi Severnim Korejcem, naj strmoglavijo komunistični režim.

Zaradi "sovražne vsebine", ki prihaja iz Južne Koreje v Severno z zračnimi baloni, je Kim Džong Unova sestra Kim Jo Džong prejšnji teden zagrozila Seulu, da bo Pjongjang vojaško posredoval. "Z izvajanjem oblasti, ki so mi jo potrdili vrhovni vodja, naša stranka in država, ukazujem oddelku, odgovornemu za odnose s sovražnikom, da odločno izvede naslednjo akcijo," jo je navajala severnokorejska agencija KNCA.

Zdaj pa naj bi napetosti miril celo sam veliki vodja Severne Koreje. Na sestanku Centralne vojaške komisije je namreč sprejel odločitev o začasni ustavitvi akcije, saj da so "proučili položaj".

Sorodna novica Sestra Kim Džong Una Južni Koreji grozi s povračilnimi ukrepi

Kaj se dogaja?

Nekateri politični analitiki ugibajo, zakaj je prišlo do tega nenadnega preobrata in ali morebiti Kim in njegova sestra igrata na karte dobri in slabi policist, kar bi Kimu doma lahko okrepilo položaj, sestri Kim Jo Džong pa v mednarodni politiki. Ali se bo vojaško posredovanje zgodilo, tako še vedno ni jasno, saj je Kim le začasno ustavil vojško grožnjo, ni je pa preklical.

Spet druga možnost je, da je severnokorejski režim na tak način južni sosedi dopustil možnost za koncesijo, med drugim vnovično odprtje industrijskega kompleksa Kaesong, nekdaj pomemben simbol sodelovanja na mejnih prehodih, ali pa vnovična možnost, da se Južni Korejci odpravijo v resort na gori Kumgang, ki je znan po izredno lepi in neokrnjeni naravi.

Vendar pa bi bilo izvajanje obeh zahtev za Seul težko izvedljivo, saj bi pomenilo, da krši mednarodne sankcije proti Pjongjangu, ki jih je uvedla mednarodna skupnost zaradi njenega jedrskega programa.

Seul v pripravljenosti

Severna in Južna Koreja sta se sicer leta 2018 zavezali za jedrsko razorožitev na Korejskem polotoku. Vendar pa so omenjeni južnokorejski aktivisti odnose znova zaostrili, zato je Pjongjang prekinil vse komunikacijske povezave z Južno Korejo in celo razstrelil skupni urad za zveze na meji med državama, ki sicer že nekaj časa ni bil v uporabi. Severna Koreja je prav tako pripravljala propagandno akcijo, saj je napovedala, da bo čez mejo poslala na milijone propagandnih letakov, a je zdaj začela umikati prejšnji teden postavljene visoke zvočnike na meji.

Južna Koreja je medtem sporočila, da spremljajo korake severnokorejske vojske in ohranjajo trdno pripravljenost.