Jemanje brisa za testiranje na okužbo z novim koronavirusom v Parizu. Foto: Reuters
Jemanje brisa za testiranje na okužbo z novim koronavirusom v Parizu. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da so v preteklem tednu po svetu potrdili za pet odstotkov manj novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 12 odstotkov manj smrtnih žrtev kot v tednu pred tem.

Med 17. in 23. avgustom se je sicer okužilo več kot 1,7 milijona ljudi, umrlo pa je 39.000 bolnikov s covidom-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pandemija se je umirila tudi v najhuje prizadetih državah na svetu, ZDA in Braziliji. Ob tem se je pa močno povečalo število primerov in smrti v več karibskih državah in ozemljih, kar bi lahko bilo po navedbah WHO-ja deloma posledica obnovitve turizma.

Število novih okužb in smrti se je na tedenski ravni za štiri odstotke povečalo tudi v jugovzhodni Aziji. Najhuje prizadeta država ostaja Indija z več kot 455.000 novimi primeri v preteklem tednu.

V Evropi število novih okužb še naprej narašča, a se je to upočasnilo – zadnji teden je v primerjavi s tednom prej naraslo za en odstotek. Še naprej se zmanjšuje število smrtnih žrtev – na evropski tedenski ravni za 12 odstotkov –, vendar se je v Španiji, denimo, povečalo za kar 200 odstotkov. Za štiri odstotke se je povečalo tudi število novih primerov koronavirusa na območju vzhodnega Sredozemlja.

V Španiji na pomoč vojska

Regionalne oblasti bodo lahko špansko vlado v Madridu znova zaprosile za omejevanje gibanja. Foto: Reuters
Regionalne oblasti bodo lahko špansko vlado v Madridu znova zaprosile za omejevanje gibanja. Foto: Reuters

Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da bo v boju proti naraščajočemu širjenju okužb sodelovala tudi vojska, regionalnim oblastem bo na voljo okoli 2000 vojakov. Številni strokovnjaki opozarjajo, da je število novih okužb poraslo zaradi nezadostnega sledenja okužbam.

Sanchez je priznal, da je porast okužb skrb vzbujajoč, vendar so razmere daleč od tistih sredi marca: "Ne smemo dovoliti, da bi pandemija znova prevzela nadzor nad našimi življenji. Moramo prevzeti nadzor in ustaviti ta drugi val."

Odkar so v Španiji 21. junija odpravili stroge omejitvene ukrepe, se je število okužb znova močno povečalo, število smrtnih primerov pa je precej manjše kot na vrhuncu epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regionalne oblasti bodo vlado v Madridu zaprosile tudi za uvedbo izrednih razmer na delu ali celotnem ozemlju pokrajine, kar bi jim med drugim omogočilo uvedbo omejitev gibanja ljudi.

Češka s krajšo karanteno

Na Češkem bodo karanteno s 1. septembrom skrajšali s 14 na 10 dni. Karanteno na Češkem odredijo vsem, za katere epidemiologi presodijo, da so bili v tesnem stiku s potrjeno okuženim z novim koronavirusom, vanjo pa morajo tudi vsi, ki pridejo iz držav oz. z območij z visokim tveganjem za okužbo, kot je na primer Španija.

Karanteni se sicer lahko izognejo le z negativnim izvidom testa na koronavirus. Po novem bodo iz domače osamitev "izpustili" tudi vse, ki so imeli sicer deset dni prej pozitiven izvid testa. Pogoj je le, da najmanj tri dni zaporedoma ne kažejo simptomov.

Po podatkih čeških oblasti je v državi trenutno 5400 aktivnih primerov. Doslej je od začetka epidemije umrlo 415 ljudi zaradi covida-19.

Sorodna novica Po Hongkongu o ponovni okužbi bolnika poročajo tudi iz Nizozemske in Belgije

Poljska bo odprla šole

Poljska medtem napoveduje, da bo kljub rekordnemu številu potrjenih okužb prihodnji teden odprla šole, ki so bile zaprte od srede marca.

Pariz z enakim ukrepom kot London

Francozi medtem napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh za vse, ki bodo prišli v državo iz Združenega kraljestva, uvedli karanteno, prav tako kot jo je Združeno kraljestvo uvedlo za vse ljudi, ki pridejo državo iz Francije.

V Italiji dve tretjini mlajših od 50 let

V zadnjem mesecu je bilo v Italiji med ljudmi, ki so se okužili z novim koronavirusom, dve tretjini mlajših od 50 let, kažejo podatki italijanskega inštituta za javno zdravje (ISS). Povprečna starost na novo okuženih v zadnjem mesecu je 32 let, potem ko je bila ob začetku epidemije nad 60.

V Italiji so v zadnjem mesecu potrdili 12.417 novih okužb z novim koronavirusom. Med nedeljo in ponedeljkom se je število novih okužb z 953 primeri znova spustilo pod tisoč, med soboto in nedeljo pa so potrdili 1210 okužb. Od nedelje do ponedeljka so umrli štirje bolniki s covidom-19, dan prej pa sedem. Skupaj je novi koronavirus v Italiji zahteval 35.441 smrtnih žrtev, okužilo se je več kot 260.000 ljudi.

Priprave na beneški filmski festival, ki se začenja čez teden dni. Foto: Reuters
Priprave na beneški filmski festival, ki se začenja čez teden dni. Foto: Reuters

V Seulu spet šolanje na daljavo

Na širšem območju južnokorejske prestolnice Seul, kjer živi polovica od 52 milijonov Južnih Korejcev, se bodo zaradi porasta okužb z novim koronavirusom učenci znova šolali na daljavo. Že 12. dan zapored so namreč potrdili trimestno število novih okužb. Okužbo so potrdili tudi pri 150 učencih in 43 učiteljih.

Argentina z več kot 8700 okužbami

V Argentini so v ponedeljek potrdili 8713 primerov okužbe z novim koronavirusom, za koronavirusno boleznijo 19 je umrlo 381 ljudi. To je največ doslej. Kot poroča BBC, so oblasti zaostrile ukrepe v Buenos Airesu in okolici, a se zdaj povečuje število okuženih v drugih regijah po državi.

V Indiji so sedmi dan zapored potrdili več kot 60.000 okužb. Skupno se je število okužb povišalo na 3.17 milijona. V zadnjem dnevu je umrlo 848 ljudi, skupno že 58.390.

V Južni Koreji so oblasti ukazale zaprtje večine šol v Seulu in bližnjih območjih, pouk se zato do preklica znova seli na splet.

Dvodnevno zaprtje Gaze

V Gazi so za 48 ur razglasili popolno zaprtje, potem ko so potrdili prve okužbe zunaj centrov za karanteno. Zaradi zelo slabe zdravstvene oskrbe je velika bojazen pred širitvijo virusa.

Gaza bo dva dni popolnoma zaprta. Foto: Reuters
Gaza bo dva dni popolnoma zaprta. Foto: Reuters

Na Kitajskem cepili 20.000 ljudi

Na Kitajskem so s poskusnim cepivom proti covidu-19 od konca julija cepili že več kot 20.000 ljudi. Pred enim mesecem so na Kitajskem s poskusnim cepivom kitajskega podjetja Sinopharm začeli cepiti zdravstvene delavce in druge rizične skupine. Pristojne oblasti so dovolile tudi cepljenje delavcev na tržnicah, v prevozništvu in storitvenih dejavnostih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Varnost je zelo dobra, učinkovitost pa še proučujemo," je povedal vodja programa cepljenja pri Sinopharmu Jang Šjaoming.