Severna Koreja je ameriškega predsednika Joeja Bidna (levo) obtožila, da vodi sovražno politiko. Na desni severnokorejski vodja Kim Džong Un. Foto: EPA
Severna Koreja je ameriškega predsednika Joeja Bidna (levo) obtožila, da vodi sovražno politiko. Na desni severnokorejski vodja Kim Džong Un. Foto: EPA

Bela hiša je v petek sporočila, da so pregledali obsežno poročilo o politiki Severne Koreje, za kar so porabili dober mesec, in da se ameriški predsednik Joe Biden sooča z določenimi izzivi pri tem, da bo poskusil svojo politiko oddaljiti od neuspehov svojih predhodnikov.

Biden je v sredo v kongresu dejal, da se bo njegova administracija z varnostno grožnjo, ki jo predstavlja severnokorejski jedrski program, spoprijela "s pomočjo diplomacije in strogega odvračanja". Bela hiša pa je v petek pojasnila, da se ameriški predsednik zavzema za "realističen" diplomatski pristop.

Sorodna novica Severna Koreja zaradi "neopravičljivega zločina" prekinila diplomatske stike z Malezijo

Pjongjang je Bidnovo izjavo označil za "veliko napako". "Njegova izjava jasno odraža namero, da še naprej uveljavlja sovražno politiko do Severne Koreje, kot to počnejo ZDA že več kot pol stoletja," je v izjavi, ki jo je objavila državna tiskovna agencija KCNA, dejal predstavnik zunanjega ministrstva Kwon Jung Gun.

Pjongjang: Washington vztraja pri "zastareli" politiki

Kot je opozoril, Washington vztraja pri "zastareli politiki" iz obdobja hladne vojne. Ameriška diplomacija po njegovem služi za prikrivanje sovražnih dejanj, "odvračanje, ki ga oglašujejo, pa je le sredstvo za jedrsko grožnjo Pjongjangu", je dodal. Zdaj, ko je jasno osrednje sporočilo nove ameriške politike do Severne Koreje, bo ta prisiljena sprejeti ustrezne ukrepe, je še dodal Kwon.

Bela hiša je v petek sporočila, da njen cilj ostaja "popolna denuklearizacija Korejskega polotoka". Ameriška politika bo glede Severne Koreje vodila "usmerjen, praktičen in za diplomacijo odprt" pristop, je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.