Na skupnih vojaških vajah Južne Koreje in ZDA sta sodelovala tudi strateška bombnika B-1B. Foto: Reuters
Na skupnih vojaških vajah Južne Koreje in ZDA sta sodelovala tudi strateška bombnika B-1B. Foto: Reuters

Po navedbah južnokorejske vojske je Pjongjang ta teden preizkusil že več kot 25 raket, vključno z medcelinsko balistično raketo. Tako veliko število severnokorejskih raketnih preizkusov je nenavadno in bi lahko predstavljalo uvod v prvi jedrski preizkus Severne Koreje v zadnjih letih.

Številne raketne preizkuse, ki jih je Severna Koreja izvedla ta teden, je pred petkovim zasedanjem Varnostnega sveta ZN-a obsodil generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Severno Korejo je pozval, naj "se nemudoma vzdrži provokativnih dejanj in izpolni svoje mednarodne obveznosti".

Varnostni svet ZN-a sicer tudi po devetem letošnjem zasedanju o Severni Koreji ni sprejel nobenega ukrepa, ker sta to preprečili stalni članici Kitajska in Rusija. Tri zahodne članice Varnostnega sveta so dejanja Pjongjanga obsodile ločeno. Enako je storilo deset nestalnih članic.

Južna Koreja in ZDA so v soboto končale vojaške vaje, ki so se začele v ponedeljek in na katerih so sodelovali 240 vojaških letal, dva ameriška strateška bombnika B-1B kot tudi štirje lovci F-16 in F-35A. To je prvič po letu 2017, da je na skupnih vojaških vajah sodeloval bombnik B-1B.

Pjongjang je v petek zahteval, da ZDA in Južna Koreja prenehajo "provokativne" letalske vaje.